Hat százalék körüli pluszban állt a kőolaj jegyzése hétfőn késő délután, miután vasárnap az OPEC+ termelői váratlanul bejelentették, hogy csökkentik a kitermelést.

Male,Worker,Inspection,Record,Drum,Oil,Stock,Barrels,Yellow,Vertical
Fotó: Shutterstock

Röviddel 17 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 4,53 dollárral, azaz 5,67 százalékkal, 84,42 dollárra nőtt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára pedig 4,42 dollárral, 5,84 százalékkal, 80,09 dollárra emelkedett.

A Brent hordónkénti jegyzése 73 dollárig, a WTI olajfajtáé pedig 67 dollárig süllyedt a Silicon Valley Bank (SVB) március 10-i összeomlását követő héten, miközben a zűrzavar átterjedt a bankszektorra is, és felerősödtek a globális recesszióval kapcsolatos félelmek.

Sophie Lund-Yates, a Hargreaves Lansdown egyik vezető elemzője szerint az olajárak emelkedése miatt az infláció hosszabb ideig magas maradhat, ami nyomást gyakorol a fogyasztókra szerte a világon.

Az OPEC+ vasárnap bejelentett termelés-visszafogása ráadásul a szervezet októberben elfogadott csökkentésén felüli további csökkentést jelent.

Októberben az olajtermelők abban állapodtak meg, hogy napi 2 millió hordóval kurtítják meg kitermelésüket, amely a legnagyobb mérséklés a világjárvány kezdete óta, és a globális olajkereslet körülbelül 2 százalékának felel meg.

Szaúd-Arábia vasárnap jelentette be, hogy napi további félmillió hordóval csökkenti az olajtermelést májustól az év végéig. 

Csökkentésről számoltak be más olajtermelő országok is, így például Irak napi 211 ezer hordóval, az Egyesült Arab Emírségek napi 144 ezer hordóval, Kuvait 128 ezer hordóval, Omán 40 ezer hordóval, Algéria 48 ezer hordóval fogja vissza a kitermelését.

Alekszandr Novak, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettese vasárnap azt mondta, hogy országa szintén napi félmillió hordóval kevesebb kőolajat fog kitermelni, miközben például Kazahsztán 78 ezer hordóval mérsékeli a kitermelt napi mennyiséget az év végéig.

Szaúdi közlés szerint az OPEC+ döntése a globális olajpiac stabilitását hivatott szolgálni.

Ultimátumot kapott Mexikó Washingtonból, érik a következő vámháború

Több milliárd dollárnyi büntetővámot vethet ki Washington közép-amerikai szomszédjára.