A francia Michelin abroncsgyártó bejelentette, hogy eladja a Russia Tyre Manufacturing Company és a Camso CIS oroszországi vállalatait a Power International Tiresnek, az ország egyik gumiabroncs-nagykereskedőjének. A cégcsoport azt nem árulta el, hogy mennyit kap a vállalataiért.

Bangkok,,Thailand,-,January,31,,2019:,Michelin,Tyres,Of,Audi.
BANGKOK, THAILAND - JANUARY 31, 2019: Michelin tyres of Audi. High performance all season tires design for modern sports car both highway & track combining safety, stability, handling and grip,
A Michelin francia gumiabroncsgyártó eladja oroszországi üzemét, amely főként az orosz és európai piacra gyártott.
Fotó: Shutterstock

Mivel a francia vállalatcsoport anyaországát barátságtalan államnak minősítette Oroszország, a megállapodást a helyi hatóságoknak is engedélyezniük kellett. Az adásvétellel 250 álláshely marad meg a Moszkva közeli üzemében – közölte a csoport, amit a Reuters vett észre.

A Michelin-üzem 750 alkalmazottja évi másfél-két millió gumiabroncsot gyárt az orosz és néhány észak-európai állam piacára. Mivel minden foglalkoztatottat az orosz Power International Tires nem tud átvenni, ezért a francia vállalatcsoport kedvező feltételek mellett nyújt távozási lehetőséget azoknak, akik élni szeretnének vele.

A francia cégcsoport 1997 óta van jelen Oroszországban, és 2004-ben az első nemzetközi gumiabroncsgyártóként nyitott ott saját gyártóüzemet. Tavaly bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi ipari tevékenységét, és nem exportál a területre, mivel Oroszország ukrajnai invázióját követően ellátási nehézségei adódtak.

A Michelin szerint az oroszországi érdekeltségeinek kereskedelmi forgalma a csoport összes értékesítésének 2 százalékát, a globális autógumiabroncs-gyártásnak pedig 1 százalékát teszi ki.

A gumiabroncsipar igencsak megszenvedi az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat, mivel megtiltották az alapvető nyersanyagok szállítását és bezáratták a területén kívüli ügyfeleknek gyártó üzemeket. A cégcsoport áprilisban jelentette be, hogy az oroszországi tevékenységének megszüntetése az idei első negyedévben 25 százalékos eladáscsökkenést okozott.