A Twitter kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből – közölte Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja Twitter-oldalán.
 

The Twitter logo is seen on a sign on the exterior of Twitter headquarters in San Francisco, California, on October 28, 2022. - After months of controversy, Elon Musk is now at the head of one of the most influential social networks on the planet, whose "tremendous potential" he has promised to unleash. (Photo by Constanza HEVIA / AFP)
US-INTERNET-TWITTER-MUSK
Fotó: AFP

A Twitter aláírta az önkéntes együttműködésről szóló kódexet, amely szerint a további 33 aláíró online platformmal – Google,  TikTok, Microsoft, Meta – egyetemben eldöntheti, milyen kötelezettségeket vállal az online dezinformáció elleni küzdelemben.
Breton tweetjében kiemelte ugyanakkor, hogy a kötelezettségek ettől még megmaradnak, utalva a digitális szolgáltatásokról szóló, augusztus végén hatályba lépő uniós jogszabálycsomagra.
A jogszabály értelmében az önként vállalt kötelességek mellett törvényi kötelezettség lesz a félretájékoztatás elleni küzdelem – írta.

Elfuthatsz, de elrejtőzni nem tudsz

– tette hozzá.
 

Az Európai Bizottság már februárban közölte, hogy a Twitter nem adott le teljes jelentést az online félretájékoztatás elleni múlt évi tevékenységéről, ezzel nem felelt meg a gyakorlati kódexben előírt kötelezettségének. Az tulajdonában lévő cég november végén visszavonta a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás elleni előírásait, ennek értelmében az oldalról többé nem szűrik ki a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat.
 

A Twittert nem igazán érdeklik az álhírek

Az Európai Bizottság megvizsgálta a Twitter elmúlt fél évre vonatkozó jelentését az álhírek elleni harcról. Az Európai Unióban szigorították a félretájékoztatásra vonatkozó szabályokat, így a techvállalatoknak félévente jelenteniük kell, hogy milyen eszközökkel lépnek fel a jelenség ellen. A Twitter beszámolója alapján az EB úgy látja, hogy a cég nem veszi komolyan az álhírek okozta kockázatot.