Miközben az EU külügyi tárgyú döntéseiben a korábban alkalmazott egyhangúság foszladozik, és előretör a többségi akarat érvényre juttatása a kisebbséggel szemben, Európa és a világ leginkább elfogadott országvezetését – némi meglepetésre – immáron hatodik éve a jelenleg Olaf Scholz kancellár vezette német kormány testesíti meg, legalábbis a Gallup 137 országot átfogó, 2023. május elején publikált közvélemény-kutatása szerint. 

Symbol,Of,Geopolitics,,Chess,Board,Out,Of,The,World,Map
Fotó: Posteriori

A másik ütős megállapítás (kérdés), amit a Gallup szöveges elemzőrészlege feltesz: vajon az amerikai vezetés népszerűség-csökkenése az USA hanyatló tekintélyére utalna?  Washington szövetségeseinél, 

Magyarországon, Hollandiában, Bulgáriában, Norvégiában és Svédországban 10 százalék feletti volt a negatív irányú változás, 

ami az amerikai kormányzat tavalyi teljesítményének megítélését illeti 2021-hez mérten. Az EU többi részét a mérsékelt, 1–9 százalékos tekintélyemelkedést mérők csoportjába lehetett besorolni. Az Ukrajnával szomszédos országok többségénél – és magánál Kijevnél is – 20 vagy még magasabb százalékos tekintélyerősödést könyvelhetett el tavaly az amerikai vezetés. 

Elítélik Moszkvát

Nem meglepő, hogy Oroszország vezetésének a nemzetközi presztízse 2022-ben, az Ukrajna elleni háború elindításának évében a 137 országban regisztrált átlagérték szerint 12 százalékkal visszaesett 2021-hez mérten. Ezzel a Vlagyimir Putyin-féle vezetés bőven elvesztette azt a mérsékelt támogatottságnövekedést, amelyet 2014, a Krím erőszakos elcsatolásának évétől 2022 februárjáig (az Ukrajna elleni invázió elindításáig) élvezhetett. A világ országainak döntő többségében a közvélemény-kutatási adatok szerint a válaszadók 57 százaléka ítélte el a moszkvai vezetést. Az előző, 2021-es évben ez az arány csak 38 százalékos volt. 

Biden hanyatlóban

A Joe Biden irányította amerikai vezetés tekintélye – az első év viszonylag jó kezdését követően – az egész világon csökkent. 

„Vége a mézesheteknek”

– kommentálta az idézett tekintélyes közvélemény-kutató intézet az USA-vezetés globális tekintélyvesztését. Ami azért is figyelemre méltó, mert a washingtoni kormánypárti médiumok az ukrán konfliktus kapcsán igen intenzíven méltatták a Nyugat egységét a Kijevnek szóló katonai, politikai és gazdasági támogatás kapcsán, amely, mint aláhúzták, amerikai vezetéssel-irányítással alakult ki. 

Tavaly az amerikai vezetést elismerők aránya 41 százalékosra apadt. Összevetésképpen: Biden elnökségének első fél évét a Fehér Ház az igen jó, 49 százalékos értékkel zárta. Ám a mindenkori hivatalban lévő amerikai kormányzat második éve hozza meg a washingtoni puding megevésének valós próbaértékét. Ez a Biden-vezetés számára nem túl hízelgő. Biden második éve (a 41 százalék) ugyan jobb, mint Donald Trump második esztendeje (31 százalék), de igen messze van Barack Obama második elnöki évének 47 százalékos pozitív elfogadottságától. 

Bidenék bajai a 2021. augusztusi, meglehetősen dicstelenre sikerült afganisztáni katonai-politikai kivonulással kezdődtek,

és a Fehér Ház mai urának, csapatának az ukrajnai krízis kezelésével sem sikerült ezt a hendikepet feledtetnie a közvélemény-kutatók által megkérdezettek körével. 

Ami némiképpen szokatlan, hogy Amerika két stratégiai szövetséges bástyáján, Európában, a NATO-tagtársak körében és az amerikai kontinensen (Észak-, Közép- és Latin-Amerikában) 2021-hez mérten tavaly legalább 21 százalékkal csökkent az USA-vezetés elfogadottsága. Görögországban ez a visszaesés elérte a 31 százalékot, de még a szomszédban, Kanadában is 22 százalékkal zuhant Washington tekintélye. 

Meglepetés Moszkvából

Ugyanakkor 2022, az Ukrajna elleni oroszországi támadás, a következmények kezelése más európai szövetségeseket az amerikai vezetéskép igen komoly felértékelésére ösztönözte. Washington a legnagyobb népszerűség-növekedést, 30 százalékost a lengyelek körében érte el. Az ukránok a maguk 29 százalékos emelkedésével csak hajszálnyira maradtak le Varsó mögött. Mindezzel együtt 2022-ben az Egyesült Államok vezetését a világ 42 államában támogatta a megkérdezettek többsége. 

Ha a globális összképet nézzük, a legnagyobb arányban Latin-Amerikában csökkent 2022-ben – átlagosan több mint 10 százalékkal az előző évhez viszonyítva – a washingtoni vezetés elfogadottsága. Nagyobb mértékben, mint az ellenség fő erejének kikiáltott Oroszországban, ahol 

a Biden-vezetés tekintélycsökkenése meglepően szerény: mínusz 1–9 százalékos. 

Negatív meglepetés, hogy a nagyon szoros szövetségeseknél, az angolszászok Öt Szem (Five Eyes) hírszerző-nemzetbiztonsági csoportja öt tagjából háromnál, Kanadában, Új-Zélandon és Ausztráliában Washington 2021-hez mért tavalyi tekintélyvesztése 10 százalékosnál is nagyobb volt.