A napokban több országban, például Lengyelországban is kezdetét vette az ukrán pilóták kiképzése a nyugati országoktól támogatásként kapott F-16-os vadászgépek vezetésére – számolt be Josep Borrell.

BRUSSELS, BELGIUM - MAY 22: EU Commissioner for Foreign Affairs and Security Policy - Vice President Josep Borrell calls his colleagues prior an EU Foreign Affairs Ministers Meeting on May 22, 2023 in Brussels, Belgium. EU Foreign Affairs Ministers will discuss the Russian aggression against Ukraine and the Horn of Africa.
Josep Borrell bejelentette, hogy már zajlik az ukrán pilóták képzése az F-16-osok használatára.
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Ez a folyamat időt vesz igénybe, de minél hamarabb kezdődik, annál jobb, mert megnyitja majd az utat ahhoz, hogy az ukrán erők megkapják a védelmükhöz szükséges vadászgépeket

 – nyilatkozta az kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kedden Brüsszelben, az EU-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter az értekezlet előtt elmondta, hogy Kijev nyugat-európai támogatói szeretnék minél hamarább elkezdeni a kiképzést, és felgyorsítani a folyamatot, miután erre az Egyesült Államok is jóváhagyását adta. Mint mondta, a kiképzés, amely segít fokozni a harckészültséget, az első lépés a fejlett nyugati vadászgépek Ukrajnába szállítása felé, de ez a téma egyelőre még nem szerepel a napirenden.

Az ülésen folytatódott a hétfőn megkezdett magyar–német csörte is, amelynek gyújtópontja az OTP volt. Boris Pistorius német védelmi miniszter bírálta Magyarországot, amiért Budapest blokkolja az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyt.

Csalódott és ingerült vagyok magyar barátaink viselkedése miatt

– jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán rámutatott arra, hogy az Európai Békekeretből már 5,7 milliárd eurót fordítottak az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, és noha Magyarország álláspontja szerint ez eszkalációs veszélyt jelent, a kormány eddig nem lehetetlenítette el a kifizetéseket.

A külügyi tárca első embere világossá tette azt az álláspontot, hogy a kormány mindaddig ellenezni fogja az újabb részletet, amíg Ukrajna le nem veszi a semmilyen nemzetközi jogszabályt nem megsértő OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról. Azonban a befektetőket láthatóan nem érdekli, milyen listára kerül fel, vagy kerül onnan le az OTP Bank, a múlt héten ugyanis kitartóan vásárolták a bank részvényeit