Pénz- és tőkepiac

Az OTP a gyújtópont: összezörrent a német és a magyar külügyminiszter

A magyar és a német külügyminiszter között parázs vita bontakozott ki hétfőn. A kormány kiáll az OTP mellett az ukrán vezetéssel szemben, miután keleti szomszédunk feketelistára tette a bankot.

Sajtóértesülések szerint egyre élesebb vita bontakozik ki Németország és Magyarország között. A két ország külügyminiszterei hétfőn egy brüsszeli találkozó keretében, az orosz–ukrán háború kapcsán kerültek ellentétes álláspontra. Az ügy egyik kulcsszereplője a legnagyobb magyar bank, az OTP – írta meg kedden a Politico.

Szíjjártó Péter,
Annalena Baerbock, Federal Foreign Minister, invites you to the cloverleaf meeting after Berlin. Here in the picture (LR): Sameh Shoukry, Foreign Minister of Egypt, and Annalena Baerbock, Federal Foreign Minister, at a press conference after the joint meeting. Berlin, May 11, 2023.
OTP feketelista
Az OTP feketelistára kerülése vezetett Szijjártó Péter (b) és Annalena Baerbock (j) vitájához.
Fotó: Borsos Mátyás Szíjjártó Péter Facebook / AFP

A vita amiatt robbant ki, hogy Magyarország addig nem hajlandó jóváhagyni az által nyújtandó katonai segélyeket Ukrajnának, ameddig a kijevi vezetés nem veszi le az OTP-t a háborút szponzoráló vállalatok listájáról, ahova Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynöksége május 4-én tette fel.

A Politico forrásai szerint a vita nemcsak a katonai segélyeket késlelteti, hanem az újabb Oroszország elleni szankciós csomagot is. Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint az OTP elismeri az oroszok által megszállt luhanszki és donyecki területeket – ami ellentétes lenne a nemzetközi joggal –, valamint hitelkeretet nyújtott orosz katonáknak.

Magyarország visszautasította a vádakat, amelyeket a bank is cáfolt. Az OTP hozzátette, hogy nyilvános kommunikációjában már többször is kifejezte, hogy Ukrajna mellett állnak.

Nem Németország az egyetlen, amely ellenérzését fejezte ki a magyar állásponttal szemben. Más országok, így Svédország és Észtország külügyminiszterei is nyomást gyakoroltak Szijjártó Péterre a találkozó során. A tárcavezetők azzal érveltek, hogy az uniónak nem szabad halogatnia a további szankciókat, és az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt sem.

A diplomaták szerint a magyar kormány már több EU-s döntést lassított, bár hazánk végül mindig kötélnek állt, miután engedményeket kapott.

Az egyeztetésen több résztvevő is értetlenségének adott hangot, hogy Magyarország miért ragaszkodik ennyire ahhoz, hogy az OTP lekerüljön az ukrán listáról, mivel annak az összeállításnak semmilyen jogi következményei nincsenek.

Ez utóbbit a piac is megerősítette, ugyanis a befektetőket láthatóan nem érdekli milyen listára kerül fel, vagy onnan le az OTP Bank. Az elmúlt héten kitartóan vásárolták a bank részvényeit, ennek nyomán február óta nem látott magas szintre került az OTP részvények árfolyama.

A befektetőket nem érdekli, milyen listára kerül fel az OTP.

A külügyminiszteri tanácskozást követően Josep Borrell ígéretet tett arra, hogy az EU hamarosan túl fog jutni a nézeteltéréseken, és megoldást talál.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az Ukrajnának nyújtandó következő katonai támogatási csomagot jóváhagyják. Amennyiben egy tagállamnak kérdései, vagy nehézségei vannak, beszélni fogunk róla, hogy megoldjuk a helyzetet

– nyilatkozta újságíróknak az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról zajló egyeztetések az uniós védelmi miniszterek keddi ülésén folytatódnak.

 

 

Németország OTP Ukrajna Európai Unió
Kapcsolódó cikkek