Új reformok keretében Csehország legalizálná a marihuánát. Prága tavaly jelentette be, hogy törvénytervezetet készít a kábítószer legalizálására, ami az ország legdrasztikusabb lépése azóta, hogy 2010-ben engedélyezték a személyes birtoklást – írja a CNBC.

Portrait of scientist with mask, glasses and gloves checking hemp plants in a greenhouse. Concept of herbal alternative medicine, cbd oil, pharmaceptical industry
Fotó: Shutterstock

A csehek a németek példáját követik, ahol októberben tettek javaslatot a marihuána fogyasztásának és értékesítésének legalizálására. 

Luxemburgban már törvénybe iktatták a saját használatra való kannabisztermesztést, Svájc pedig jóváhagyta a kábítószer értékesítésének és fogyasztásának kísérletét Zürichben.

Még Hollandia is – ahol a marihuána termesztése és értékesítése büntetendő – azt tervezi, hogy az év végére kísérleti programot indít a kábítószer legális értékesítésének tesztelésére. Hollandia európai parlamenti képviselője, Dorien Rookmaker is nagyon fontosnak nevezte azt a célt, hogy Hollandiában elérjék a kannabisz termesztésének legalizálását.

A kormányok azonban ellenállásba ütköznek az szintjén, mivel az előkészített törvényjavaslatok nem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, a nemzetközi kábítószerügyi egyezményeknek és a közegészségügyi szempontoknak. 

Bár az orvosi marihuána számos uniós országban engedélyezett, a régió régóta konzervatívan viszonyul a kannabisz rekreációs használatához. 

A kannabiszra vonatkozó uniós rendelet előírja a tagállamok számára, hogy a tiltott kábítószerek, köztük a marihuána árusítása büntetendő, de a személyes fogyasztást nem korlátozza. 

Az értékesítés legalizálása a nemzetközi szerződésekkel, köztük az ENSZ 1961-es, kábítószerekről szóló egységes egyezményével is összeegyeztethetetlen, bár Kanada és Uruguay nem szembesültek súlyos következményekkel, amióta engedélyezték a kábítószert.

Az uniós visszajelzések hatására Németország a múlt hónapban felhígította széles körű legalizálási terveit. Egy 2022-es tanulmány szerint nyolc európai országban az emberek több mint fele (55 százalék) támogatta a fű legalizálását.

Akkora biznisz lett Amerikában a legális marihuána, hogy még a csokoládét is lenyomta

Míg édességre mintegy 20 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban, addig marihuánára több mint 30 milliárdot. A piac ráadásul folyamatosan nő.