Berlin ismertette, hogyan liberalizálná a kannabiszra vonatkozó szabályokat: a kábítószert az állam által ellenőrzött nonprofit klubokban fogják termeszteni és árusítani, a regisztrált tagok korlátozott mennyiséget vásárolhatnak majd. 

Fotó: AFP

Egy ember legfeljebb 25 gramm kannabiszt birtokolhat személyes használatra. Az állampolgárok saját maguk is termeszthetnek marihuánát, de fejenként csak három növényt. Következő lépésként a kormány azt tervezi, hogy egyes régiókban kipróbálja a kábítószer engedélyezett üzletekben való értékesítését – írja a BBC.

A mostani tervezet eltér az októberben előterjesztett javaslattól, amely a kannabisz felnőtteknek való értékesítésének legalizálását irányozta elő országszerte, engedélyezett üzletekben. A német kormány ugyanis az végrehajtó bizottságával folytatott tárgyalásokat követően kénytelen volt módosítani a tervét. Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy az uniós jog korlátozza Berlin mozgásterét, míg 
Karl Lauterbach egészségügyi tárcavezető közölte: 

a kormány csak akkor folytatja eredeti tervét, ha zöld utat kap az EU-tól.

A kannabisz legalizálása egyike azon kevés területnek, ahol egyetértés van a kormánykoalíciót három párt között. A konzervatív ellenzéki politikusok szerint azonban a drogliberalizáció minden formája veszélyes. Markus Söder bajor miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy a drogok legalizálása rossz út, és drogklubok létrehozása nem old meg semmilyen problémát, hanem újakat teremt. Németország 2017 óta engedélyezi, hogy egyes betegek vényköteles gyógyszerként kannabiszt kapjanak.

A családok sürgetik a brit kormányt, hogy több pénzt adjon az orvosi kannabiszkutatásra

A krónikus betegségekben szenvedők családtagjaik arra szólítják fel a brit kormányt, hogy több kutatást finanszírozzon az orvosi kannabisszal kapcsolatban. Az End Our Pain, amely az orvosi kannabisz mellett kampányol, hétfőn levelet kézbesít Steve Barclay egészségügyi miniszternek, amelyben felszólítja, hogy különítsen el 1,4 millió fontot (több mint 684 millió forint) az orvosi kannabisszal kapcsolatos kutatásokra.