Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter tartja magát korábbi előrejelzéséhez, arra számít, hogy az ország gazdasága 1 százalékkal nő majd az idén. Véleményét erősíti a szerdán nyilvánosságra hozott végleges adat, amely szerint Európa harmadik és a világ hetedik legnagyobb gazdasága a jelzettnek megfelelően 0,2 százalékkal bővült az első negyedévben 2022 utolsó három hónapjához és 0,8 százalékkal az előző év azonos időszakához képest.

Minister of Economy, Finance and Industrial and Digital Sovereignty Bruno Le Maire talks during a visit to Papa Rouyo distillery in Guadeloupe on May 24, 2023.
Bruno le Maire szerint szép ütemben lassul az Franciaországban.
Fotó: Lara Balais / AFP

 

Fenntartom az 1 százalékos növekedési előrejelzést, annak ellenére, hogy tisztában vagyok a kockázatokkal. Az infláció is lassul, méghozzá jelentős mértékben

– nyilatkozta a tárcavezető a France Inter rádiónak.
Az infláció a szintén szerdán közölt előzetes adat szerint májusban 0,1 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, az áprilisi 0,6 százalékos emelkedés után. Az előző év azonos időszakához képest pedig 5,1 százalékra esett vissza az áprilisi 5,9 százalékról. Mindkét adat egy éve a legalacsonyabb, és jobb a vártnál, hiszen elemzők havi bázison 0,3, évesen pedig 5,5 százalékot jeleztek.
Az Eurostat metodikája alapján mért harmonizált infláció az előző hónaphoz képest mínusz 0,1 százalékos lett az áprilisi 0,7 százalék után; a piacok 0,3 százalékot vártak. Éves bázison 6 százalékos harmonizált inflációt mértek a jelzett 6,4 helyett, és az előző havi 6,9 százalék után.

France, Paris, 2023-05-22, chartier restaurant, Photograph by Magali Cohen / Hans Lucas.France, Paris, 2023-05-22, restaurant chartier, bouillon
Főleg az energiárak csökkenésének köszönhető az infláció lassulása.
Fotó:  Magali Cohen / AFP

A fogyasztói árak vártnál gyorsabb csökkenése annak köszönhető, hogy mérséklődött az árnövekedés az egyes ágazatokban, különösen az energiaszektorban. A statisztikai hivatal (Insee) adatai szerint 4,1, illetve három százalékra mérséklődött a feldolgozott termékek és szolgáltatások inflációja is, amelyet az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói szintén árgus szemmel figyelnek.
A pénzpiacok már nem áraznak további ötven bázispontos kamatemelést az idén, mert 

Franciaország nem az egyedüli az eurózóna tagállamai közül, ahol lassul az infláció.

Spanyolország szintén a vártnál jobb, éves bázison 3,2, havin pedig mínusz 0,1 százalékos inflációt jelentett kedden, és a szerdán eddig nyilvánosságra hozott regionális adatok alapján hasonló csökkenés várható Németországban is; ezt a statisztikát délután közlik.
Míg a fogyasztói árak növekedésének lassulását mind az EKB, mind pedig a francia kormány üdvözli, a mögöttes nyomás nem csökken olyan gyorsan, és továbbra is problémát okoz mindkettőjük számára.

Cooks work at "Le Grand Restaurant" in Paris on May 4, 2023.
A francia jegybank kormányzója szerint várhatóan a szolgáltatási szektor válik domináns árfelhajtó erővé.
Fotó: AFP

A Bloomberg ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank kormányzója a múlt héten elismerte, hogy a maginfláció „kitartást mutat”, és valószínűleg a szolgáltatási szektor válik majd a domináns árfelhajtó erővé. Az EKB kormányzótanácsának tagja, Madis Muller még szerdán is azt mondta, hogy valószínűleg lesz még több negyedpontos kamatemelés, mert „a mögöttes infláció sajnos egyelőre nem mutatja a lassulás jeleit”. Elemzők szerint viszont a jövő év elején már elképzelhető óvatos lazítás.