Májusban, júniusban és júliusban egyaránt 25 bázisponttal szigorít az Európai Központi Bank (EKB), így a nyár elejére 3,75 százalékon tetőzhet az eurókamat, s az év végéig ezen a szinten is maradhat – vélik a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

Christine Lagarde, az EKB elnöke – látótávolságban a kamatemelési ciklus vége.
Fotó: Daniel Roland / AFP

A felmérés – amelyet április 5 és 13 között készítettek – egybevág a piac várakozásaival. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt heti dzsemboriján részt vevő jegybankárok nagyjából-egészéből egyetértettek abban, hogy szükséges a monetáris szigor, az viszont továbbra is vita tárgya, hogy a május 4-én esedékes következő kamatdöntő ülésen 25 vagy 50 bázispont lesz ennek mértéke. 

Az elmúlt időszak bankválsága  egyébként még kapóra is jöhet az EKB-nak; 

Ha nem hiteleznek túl sokat a bankok és ügyesen kezelik a kockázatokat, segíthetnek nekünk az inflációcsökkentésben 

– nyilatkozta Lagarde a CBS televíziónak vasárnap. 

Az EKB irányadó kamata 2022-től

Az eurózóna inflációja jelentősen lassult az idén, de még így is a háromszorosa az EKB 2 százalékos céljának, ugyanakkor a változékony ármozgású tételeket kiszűrő maginfláció hónapról hónapra rekordokat dönt, a jelenlegi negyedévben átlagosan 5,5 százalékos lehet, s a várakozások szerint az év második felében magasabb lesz, mint a teljes mutató. 

A maginfláció 2021. nyara óta folyamatosan emelkedik, 

az idén márciusban már 5,7 százalék volt. A „sima” viszont – köszönhetően az energiaárak csökkenésének – a tavaly októberi 10,6 százalékos csúcsról az idei év harmadik hónapjára 6,9 százalékra lassult.