Peter Kazimir, az EKB döntéshozója vasárnap kijelentette, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) a korábban gondoltnál hosszabb ideig kell kamatot emelnie ahhoz, hogy az inflációs nyomást megfékezze – írta a Reuters.

GERMANY-EU-ECB-BANKING-INFLATION
Fotó: AFP

A HN Online szlovák hírportálnak nyilatkozva Kazimir a múlt héten tett megjegyzéseire utalt, amikor azt mondta, hogy szeptember lehet a legkorábbi időpont, amikor a döntéshozók meg tudják ítélni, hogy a korábbi kamatemelések eredményesek voltak-e.

A következő ülésen is további kamatemelésről fogunk dönteni, én 50 bázisponttal is elégedett lennék, de egy 25 bázispontos emelés már visszatérés lenne a normális kerékvágásba

– mondta.

Az EKB az elmúlt hét ülésének mindegyikén emelte a kamatlábakat a fogyasztói árak történelmi mértékű emelkedése ellen, és a döntéshozók jelezték, hogy további emelésekre van kilátás, mivel az inflációs nyomás tovább erősödik.

A bank azonban e hónap elején 25 bázispontra lassította a kamatemelések ütemét, ami a legkisebb lépés a szigorítás tavaly júliusi kezdete óta, azzal érvelve, hogy a korábbi intézkedések még mindig hatnak a gazdaságra, és az általános már túl van a csúcson.

Az euróövezetben a infláció néha csökken, majd újra emelkedik egy kicsit, de a lényeg az, hogy a maginfláció még mindig kúszik felfelé. Ez pedig azt bizonyítja, hogy van egy problémánk, amit nem hanyagolhatunk el

– tette hozzá.