A G7 és az megtiltja az orosz gázimportot azokon az útvonalakon, ahol Moszkva leállította a szállítást – közölte vasárnap a Financial Times a tárgyalásokban részt vevő tisztviselőkre hivatkozva. A Reuters hírügynökség által szemlézett cikk alapján a döntést a tervek szerint a G7 vezetőinek jövő pénteken kezdődő hirosimai csúcstalálkozóján kell véglegesíteniük. 

Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

A lépéssel megakadályoznák az orosz vezetékes gáz exportjának újrakezdését az olyan országokba vezető útvonalakon, mint Lengyelország és Németország, ahová Moszkva tavaly leállította a szállítást – írta a lap. 

A dokumentum szerint az orosz gázutak betiltását a május 19–21-i hirosimai csúcstalálkozón jelentik be, azzal a céllal, hogy megakadályozzák az orosz energia zsarolásként való használata miatt korábban lezárt utak újranyítását.

 

Célja az is, hogy biztosak legyenek abban, hogy a partnerek ne gondolják meg magukat a jövőben – állítja egy a Financial Times által idézett tisztviselő.

 

A bejelentés azt mutatja, hogy Brüsszel eltökélt szándéka elfordulni az évtizedek óta tartó orosz gázfüggőségtől. Moszkva részesedése az európai gázimportban több mint 40 százalékról 10 alá esett, az enyhe tél pedig fellendítette a gáztárolást az EU-ban. Az unió gáztárolói körülbelül 60 százalékos szinten állnak szemben a 2022-es 30-cal, és a tisztviselők bíznak abban, hogy az EU még a tél előtt eléri a teljes kapacitást.