Csökkentek a nagykereskedelmi árak éves és havi összevetésben is Németországban áprilisban – közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn. Tavaly áprilishoz képest a visszaesés mértéke 0,5 százalék volt, miután márciusban 2, februárban pedig 8,9 százalékos növekedést mértek. Elemzői várakozások átlagában 0,7 százalékos éves csökkenés szerepelt áprilisra.

Modern,Office,Space,Interior,In,Blue,Gradient.,Computer,Work,Stations.
Modern Office Space Interior in Blue Gradient. Computer Work Stations. Office Workplace.
Fotó: Shutterstock

Az előző hónaphoz képest a nagykereskedelmi árak 0,4 százalékkal mérséklődtek a márciusi 0,2 százalékos növekedést követően. Szakértők 0,3 százalékos emelkedéssel számoltak egy hónap alatt áprilisra.

A nagykereskedelmi árak tavaly átlagosan 18,8 százalékkal haladták meg az előző évit Németországban. A nagykereskedelmi árak változása általában megelőzi a fogyasztói árakét. A Destatis szerdai közlése szerint 

Németországban a fogyasztói árak növekedési üteme 7,2 százalékra lassult áprilisban a márciusi 7,4-ről.

A német gazdaság lassulására utalhat az is, hogy az üres irodák száma megtriplázódott a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest az Ifo Intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felmérése szerint. Az irodák 12,3 százalékát nem használták ki, szemben a járvány előtti 4,6 százalékkal. Ennek persze részben a távmunka terjedése is az oka, különösen a szolgáltató szektorban, ahol az üres helységek száma 6,2 százalékról 16,8-re emelkedett. 

A leginkább érintett iparág az IT, a marketing, a tanácsadás és a gyógyszeripar volt.

A feldolgozóipari vállalatoknál az üres irodák száma a 2019-es 3,1 százalékról 96-ra ugrott – írja a Financial Times.