A Bloomberg hírügynökség által kilenc európai nagyváros ingatlanpiacának nyomon követésére elindított Bloomberg City Tracker első jelentéséből kiderül, hogy a legtöbb országban estek az árak, a kamatemelések és a megélhetési költségek növekedése egyaránt csökkentik a hitelfelvételi s vele együtt a vásárlási  kedvet.

Panorama,Of,Vienna,,Austria
Bécsben még úgy is drágák az ingatlanok, hogy az elmúlt időszakban nagyot estek az árak.
Fotó: Shutterstock

Éves összevetésben az osztrák fővárosban regisztrálták a legnagyobb árcsökkenést, amelyet a svéd főváros csaknem feleakkora esése követ. Az ingatlanhoz jutás a kilences lista három városában drágult: Madridban, Milánóban és Zürichben.

Az általánosan jellemző monetáris szigorítás miatti magasabb kamatlábak, a kínálat hiánya és a globális pénzügyi válság egyéb összetevői mind hozzájárultak a kialakult helyzethez. Sőt, még a Covid–19-járvány is hatással volt a lakásárakra, mivel a lezárások arra ösztönözték az embereket, hogy nagyobb lakásokba költözzenek. Egyes kormányok pedig vásárlási ösztönzőket vezettek be gazdaságuk fellendítésére.

A magasabb hitelköltségek forgalom-visszafogó hatása azonban egyenetlen volt: azokon a területeken, ahol korábban nagyon kedvező feltételekkel lehetett eladósodni, most sokkal jobban megszenvedik a kamatok emelkedését, mint máshol.

Európai nagyvárosok ingatlanárai 2023
ár alapján sorba rendezve
 

Bécsben többen maradtak inkább bérlakásban a kamatlábak emelkedése, a jelzálog-hitelezés szabályainak szigorítása és az miatt a Real Immobilienvermittlung ingatlanügynökség adatai szerint. A bécsi lakásárak a 12,2 százalékos csökkenés ellenére még mindig magasak, 2022 végén 40 százalékkal voltak az alapérték felett a jegybank számítása szerint. A központi bank adatai kimutatták azt is, hogy 

a bécsi új jelzáloghitelek volumene több mint 60 százalékkal volt kisebb márciusban, mint egy évvel korábban.

Óvatos és lassan alkalmazkodó piacra számít Martina Hirsch, az ügynökség vezetője.

Svédországban a rövidebb lejáratú hitelek népszerűek, emiatt a lakásvásárlókat különösen érzékenyen érintette a kamatlábak dinamikus emelkedése. Ez tükröződik a stockholmi árak átlagosan 6,4 százalékos esésében. A dublini árak márciusban 2,4 százalékkal csökkentek. Az ír kormány a szegényebb családok megsegítésére újabb jelzáloghitel-kedvezményt adhat.

Milánóban és Madridban viszont nominálisan emelkednek az árak, igaz, ha az inflációt is beleszámítjuk, akkor reálértéken az ingatlanok ezeken a helyeken is kevesebbet érnek, mint egy évvel ezelőtt. A Neinor Home spanyol lakásépítő cég vezérigazgatója szerint a lakáspiac az év második felében lassulni kezdett a magasabb építési költségek miatt, ám számítása szerint az ingatlanárak tovább emelkednek – összegezte a Bloombergnek.

A magyarországi helyzetről szóló podcastünkből kiderül, hogy márciusig nominálisan még nem csökkentek az ingatlanárak, azonban a lakáspiaci tranzakciók számában a mesterségesen felpörgetett piachoz képest meredek visszaesést tapasztaltak interjúalanyaink.

Rémképeket idéz egy finnországi csőd, repedezik az európai ingatlanpiac

Európa-szerte felszaladtak a jelzálogkamatok, és egy finnországi ingatlankötvény bedőlése az amerikai befektető, a Blackstone támogatása ellenére a 2008-as pénzügyi válság emlékeit idézi fel. A bankok tőkehelyzete most jobb, mint akkor.