Nem biztos, hogy nominális árcsökkenésre is okot ad a lakáspiaci helyzet, bár az év eleji tranzakciószám jelentősen, mintegy harmadával elmarad az előző év elején mérttől, de a kilátások egyre jobbak, január második felétől folyamatosan több az érdeklődő és az ingatlanközvetítői megbízások száma is. A VG Podcastnak erről Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője, az OTP Pénzügyi Pont vezérigazgatója, és a társaság értékesítési igazgatója, Kormos Zoltán nyilatkozott.

Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője, az OTP Pénzügyi Pont vezérigazgatója és Kormos Zoltán, az OTP Pénzügyi Pont értékesítési igazgatója.pdf
 

A kilenc évig tartó áremelkedés után tavaly nyáron elkezdődött lakáspiaci korrekció kapcsán ma már egyre határozottabban úgy látják a szakértők – hangzott el –, hogy még az idén javulhat a helyzet, sőt, már a második negyedévben elindulhat felfelé a piac. 

A lejtmenet eddig még soha nem tartott annyi ideig, mint a felívelés, ez most sem lesz másként, 

sőt, más a piaci helyzet, mint 2008-ban volt, másképp alakulnak a bérek, a jövedelmek, és most megmaradtak az állami támogatások. Háborús válság, inflációs válság van, de van egy olyan stabil bázis, amin el tud indulni, meg tud kapaszkodni a lakáspiac. Az OTP Ingatlanpont ügyvezetőjének várakozásai abszolút pozitívak, már nem látja azt az armageddont, amit a tavalyi utolsó negyedévben látott.

Nominális árcsökkenés egyelőre nem történt, az áralku egyre erősebb volt a második fél évtől, de egyfajta szegmens árazás van, vagyis vannak ingatlanok, amiknek az ára még mindig feljebb megy 

– összegezte Hartlieb Balázs.

A belvárosi kis lakások, a korszerű üzemeltetésű, alacsony rezsijű modern ingatlanok továbbra is jó áron kelnek el, és az eladók más kategóriákban is a tavalyi árakon próbálkoznak első körben. 

A piaci hitelek 8-9 százalék közötti kamattal elérhetők, ami jóval több mint egy-két éve, de a 16 százalék körüli mellett nem rossz biznisz ilyen feltételekkel hitelt felvenni – hangsúlyozta Kormos Zoltán. Az OTP Pénzügyi Pont értékesítési igazgatója szerint az elmúlt években megemelkedett bérek mellett a jelenlegi kamatszintet nem lehet horrorisztikusnak minősíteni, a kivárás inkább pszichés gátakkal magyarázható.

Fotó: Katona Vanda

Az ingatlanpiaci keresletet alapvetően meghatározza a fogyasztói bizalmi hangulat, ami javulni kezdett, és ez várhatóan hamarosan megmutatkozik a lakáspiaci tranzakciók számának emelkedésében is a szakértői várakozások szerint.

Az elmúlt egy-két év brutálisan megfűtött piaci időszak volt, a mesterségesen felpörgetett piachoz képesti durva visszaesést látunk most 

– összegezték a VG Podcast vendégei.

A magyarországi lakásállomány a nyugat-európaihoz képest minimális mértékben van jelzáloggal megterhelve, és most egészséges szinten van az igényelt és az ingatlan érték hányadosa is.

A vevők keresési szempontrendszere sokat változott, hangsúlyosabb lett a összege, az épület energetikai jellemzői, mint eddig, a vevőoldali tudatosság erősödött. Többet kérdeznek, alaposabban tájékozódnak most az érdeklődők, jobban megnézik a kiszemelt ingatlanokat, mint korábban.

Ami nem változott, az a készpénzes vevők előnye, noha a hitelfelvétel is sokkal gyorsabb átfutási idővel lebonyolítható, mint korábban. 

Apartment,Search,Online,Concept:,House,Search,Application,On,A,Laptop Apartment search online concept: house search application on a laptop screen
Fotó: Andrew Angelov

Az hiányát nem érezni egyelőre a piacon, de a várakozás megmaradt, hogy más fókusszal akár, de továbbra is legyen segítség a korszerűsítéshez. Az állami támogatások ciklikusságát fontos lenne csökkenteni, az elmúlt években mindig már pörgő piacra érkeztek az új támogatások.

A korábbi, az 1998-as és a 2014-es ingatlanpiaci ciklus fordulókat tanulmányozva a forgatókönyv szerint 

  • a után elindul a növekedés,
  • megáll a emelkedése, 
  • véget ér a reálbércsökkenés, 
  • megjelennek az első készpénzes vevők, 
  • élénkül a kereslet, miközben alig épül lakás, 
  • csökkenő infláció és csökkenő hitelkamatok követik egymást az OTP elemzői szerint.

Az egy számjegyű infláció már 2023 decemberére meglehet és a GDP növekedésre vonatkozó várakozások is optimisták már a második félévre – emlékeztetett Kormos Zoltán.