A svédországi házárak 15 százalékkal, a lakásárak pedig 14 százalékkal csökkentek a csúcsértékükhöz képest – írja a Bloomberg a lakáspiacot nyomon követő Svensk Maklarstatistik ingatlanügynökségi szervezet adataira hivatkozva.

Portrait of young female skier drinking coffee on cabin porch, ingatlan, lakás, ház, nyaraló,
Fotó: Yevgen Timashov

A Maklarstatistik szerint a családi házak árai 3 százalékkal mérséklődtek decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, míg a lakások árai 1 százalékkal estek vissza.

A lassuló értékesítési ütem és a csökkenő árak nehéz helyzetbe hozzák a svéd ingatlanügynököket, akik a fővárosi régióban bizakodnak: a stockholmi lakásárak nem változtak az előző három hónaphoz képest. A skandináv országban különösen meredek esés volt tapasztalható, amit a Riksbank korábbi vezetője, Stefan Ingves a leszámolás napjának nevezett. Ingves már régóta figyelmeztetett, hogy a svéd lakáspiac túlságosan is ösztönözte a kockázatos hitelfelvételt.

Az észak-európai ország az egyik mintája a globális ingatlanpiaci visszaesésnek, és egy tendenciát jelez, mivel véget ért az évek óta tartó laza monetáris politika, ami növeli a tőkeköltségeket, és az ingatlanpiacokat is megterheli. 

Tavaly Kanadában, Ausztráliában és Kínában is jelentősen csökkentek a lakásárak, decemberben pedig több mint egy évtized óta először mérséklődtek a német lakóingatlanok árai. Ahogy arról a Világgazdaság korábban beszámolt: az ír fővárosban nőttek, Svédországban viszont estek az árak, és hasonló tendenciát várnak az elemzők világszerte.

Eltűntek a vevők az ingatlanpiacról, fékeződött az új lakások áremelkedése

Több mint felével kevesebb új lakást értékesítettek a fejlesztők 2022 negyedik negyedévében Budapesten, mint egy évvel korábban. Pánik nincs az újlakás-piacon, bár a kereslet drasztikusan csökkent, a fejlesztők további projekteket készítenek elő, átmeneti, legfeljebb őszig tartó megtorpanásban bízva. A tavalyi utolsó negyedévben az eladó új lakás felének már nem változott az ára, és minden harmadiknak nőtt csak, ami együttesen új piaci ciklust jelez.