Lefújták a gigászira tervezett német vasutas sztrájkot – írta meg a német sajtó. A Faz.net szerint a 180 fokos fordulat oka, hogy egyezség született a munkaügyi bíróságon a Deutsche Bahn és a vasúti szakszervezet, az EVG között. A keresetet eredetileg a cég nyújtotta be péntek este, mert aránytalannak értékelte az érdekképviseletek akcióját, ami gyakorlatilag megbénította volna a német vasúti közlekedést. 

HAMBURG, GERMANY - APRIL 21: Striking members of the EVG railway workers labour union gather in front of Dammtor railway station during a nationwide warning strike on April 21, 2023 in Hamburg, Germany. The EVG is holding the strike, which is running today from 3am until 11am and bringing long distance and most regional rail services nationwide to a halt, in an effort to put pressure on German state-owned rail carrier Deutsche Bahn ahead of wage negotiations scheduled for next week. Today's is the second nationwide rail strike within the last month.
Fotó: Morris MacMatzen/Getty Images

Mindez azt jelenti, hogy 

a vasárnaptól keddig tervezett, 50 órás sztrájk egyelőre elmarad.

A vasút társaság ugyanakkor azt közölte, hogy lehetnek fennakadások a menetrendben, miután 50 ezer személy- és teherszállító vonatot érint a fejlemény. A pontos menetrendet vasárnap délután teszik közzé. Az EVG mindenesetre úgy értékelt, hogy meg sem kellett tartania a figyelmeztető sztrájkot, így is eredményeket ért el. Szerintük a Deutsche Bahn képviselői szombaton egyértelműen vállalták a bíróság előtt, hogy eleget kívánnak tenni a követelményeinek. Ez fontos pont, mert ezt eddig csak a munkavállalóik töredékénél tették meg és vitatták, hogy ez a bérsáv egyáltalán bekerüljön-e a tarifatáblázatba. Az EVG mindenesetre erre a pozitív elmozdulásra való tekintettel ment bele az egyezségbe.

Miért akarnak sztrájkolni a német vasutasok?

Az EVG mintegy 50 vasúti céggel áll bértárgyalásban február óta. Összesen 230 ezer munkavállalót képvisel, köztük a Deutsche Bahn 180 ezer dolgozóját is, akik nevében 12 százalékos emelést követel. Az állami társaság ezzel szemben az alacsonyabb és közepes jövedelmű alkalmazottaknak 10 százalékot, míg a magasabb jövedelműeknek 8 százalékot ajánlott, amelyeket hosszabb idő alatt fokozatosan adnának meg. Erre válaszul jelentett be totális leállást a szakszervezet. Az akciónak súlyt adott, hogy a vasúti dolgozók áprilisban már megtartottak egy országos munkabeszüntetését, ami valósággal lefagyasztotta a német vasúti hálózatot.

Miért fontos magyar szempontból, hogy elmarad a német vasutas sztrájk?

A Mávinform pénteken azt közölte, hogy a német vasutassztrájk miatt vasárnap éjszakától keddig korlátozások lesznek a Németország és Magyarország között közlekedő vonatjáratokon. Akkor azt írták, hogy 

  • a Németország felé, valamint felől közlekedő Railjet xpress vonatok csak Salzburgig, illetve Salzburgtól közlekednek. 
  • A Hungária EuroCityk (EC 252, 253) csak Budapest és a prágai főpályaudvar (Praha hl. n.) között járnak.
  • A Budapestről vasárnap és hétfő este Berlinbe induló Metropol EuroNight (EN 476) csak a lengyel határállomásig, Rzepinig közlekedik. A németországi szakaszon, Rzepin és Berlin között pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Berlinből hétfő és kedd este Budapestre induló Metropol EuroNight (EN477) csak a lengyel határállomástól, Rzepintől közlekedik. A vonat a németországi szakaszon nem közlekedik.
  • A Budapestről szombat, vasárnap és hétfőn induló Kálmán Imre EuroNight (EN 462/236) stuttgarti vonatrésze nem közlekedik. A zürichi vonatrész Ausztrián belül terelve, Zell am See állomáson át közlekedik, ezért várhatóan 90 perces késéssel érkezik Zürichbe. 
  • A vasárnap, hétfőn és kedden Stuttgartból Budapestre induló Kálmán Imre EuroNight (EN 237/463) stuttgarti vonatrésze nem közlekedik. 
  • A vasárnap és kedden Zürichből Budapestre induló Kálmán Imre EuroNight (EN 467/463) Ausztrián belül terelve, Zell am See állomáson át közlekedik, ezért várhatóan 120 perces késéssel érkezik Budapestre.
  • De az is valószínűsítették, hogy a sztrájk ideje alatt a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban is jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani.

Azzal, hogy mégis elmarad a sztrájk, jó eséllyel ezeknek a járatoknak a közlekedése is az eredeti menetrend szerint történik. Erről azonban hivatalosan még nem kommunikált a magyar vasúttársaság.