A német vasutas szakszervezet, az EVG 50 órás sztrájkot hirdetett vasárnap estétől kedd estéig, mert nem kapják meg a kért fizetésemelést. A 230 ezer munkavállaló, köztük a Deutsche Bahn (DB) 180 ezer dolgozójának nevében tárgyaló EVG 12 százalékos többletbért követel.

EVG announces 50-hour rail strike.
EVG announces 50-hour rail strike ARCHIVFOTO; Strike on Friday, April 21, 2023 at the main train station in Munich: EVG paralyzes rail traffic for several hours. Empty platform. ICE train. ? (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A DB az alacsonyabb és közepes jövedelmű alkalmazottaknak 10 százalékot, míg a magasabb jövedelműeknek 8 százalékot ajánlott, amelyeket hosszabb idő, alatt fokozatosan adnának meg. A német vasúttársaság a tervezett akciót indokolatlannak és túlzónak nevezte. Martin Seiler igazgatósági tag közölte: az EVG nem törekszik a kompromisszumra és akciója 50 órára megbénítja az országot. A Deutsche Bahn szerint a munkabeszüntetés jelentős hatással lesz az egész európai teherforgalomra – írja a Reuters.

Cosima Ingenschay, az EVG kollektív tárgyalásokért felelős vezetője szerint a tárgyalóasztalnál kevés mozgás tapasztalható, ezért most ismét sztrájkba lépnek, amihez hozzátette: az asztalon lévő ajánlaton jelentősen javítani kell, így nem maradt más választásuk. A tervezett akció a vasúti dolgozók áprilisi országos munkabeszüntetését követi, amely megbénította a német hálózat nagy részét és a legutóbbi lesz az európai sztrájkhullámban.

A legnagyobb hírverést a franci nyugdíjreform elleni tiltakozások és sztrájkok keltették, de Németországban már többször lebénultak a repülőterek, míg a Deutsche Bahn márciusban kénytelen volt törölni a távolsági vonatokat. Londonban a metró állt le szinte teljesen, valamint a kezdő brit orvosok is fizetésemelést követeltek márciusban. Néhány napja pedig a horvát bírók léptek sztrájkba, így elmaradtak a válóperek és a hagyatéki tárgyalások, valamint cégeket sem lehet bejegyezni a következő két hétben.

Legalább kétmilliárd dolláros kárt okozhat a forgatókönyvírók sztrájkja

Ha a forgatókönyvírók mostani sztrájkja eléri a 2007–2008-as száz napot, szakértők szerint a pénzügyi következmények minden eddiginél súlyosabbak lehetnek, és sok médiavállalatra kedvezőtlenül hathatnak. A munkabeszüntetés elhúzódása megközelítőleg 800 ezer munkahelyet veszélyeztet a film- és televíziós iparágban.