Az éves romániai termelői infláció 2023 márciusában meredeken, minimális kormányzati beavatkozás mellett 13,64 százalékra mérséklődött az előző havi 21,56 százalékról. A tavalyi nyár végi 53 százaléknak ez már csak az egynegyede. 

Romanian,Lei,Currency,Banknote.,Ron,Money,European,Currency
Fotó: Shutterstock

Ez volt a legalacsonyabb termelői inflációs adat 2021 júniusa óta. Havi szinten a termelői árak 0,02 százalékkal csökkentek, az egy hónappal korábbi 0,29 százalékos csökkenés után.

A román termelői árak alakulása 2022. áprilistól
 

Ezt elsősorban annak köszönhető, hogy a feldolgozóipar, valamint a villamosenergia- és a gázellátás árai csak kismértékben emelkedtek, miközben a bányászatban és a kőfejtésben jelentős árcsökkenést tapasztaltak. 

Ezzel párhuzamosan az is mérséklődött, márciusban 14,53 százalékra csökkent az előző havi 15,52-ról. Igaz, ezzel még mindig meghaladta a 14,2 százalékos piaci várakozást. 

Ez volt a legalacsonyabb érték tavaly május óta, amelyet az élelmiszeripari termékek áremelkedésének enyhülése vezetett. Havi szinten a fogyasztói árak 1,01 százalékkal emelkedtek, ami több, mint a februári 0,98 százalék.

A termelői árakat azért is érdemes figyelni, mert egész Európában továbbra is téma, hogy az infláció elszállását jelentős részben a vállalatok mohósága hajthatta, hiszen a profitok dagadtak, pedig a cégek arra hivatkozva emelték az áraikat, hogy a költségeiket megdobta az energia drágulása és más tételek. A magyar profitnövekedés Európában is a párját ritkította

Majdnem háromszor nagyobb a drágulás Magyarországon, mint az EU-ban – az elemzők megfejtették, miért

A magyar élelmiszerek havi alapú áremelkedése rendre meghaladja az uniós átlagot. A hazai vásárlói szempontból sajnálatos trend egy éve tart, de most végre fordult a kocka.

A magyar élelmiszerláncokat is képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség szerdán közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az árak elszaladásáért ne csak a boltokat okolják, hiszen a beszállítóik drágábban szállítanak.

A magyar árindex is meredeken csökkent egyébként, tükrözve a tavaly óta lejjebb szállt energiaárakat, de nem annyira gyorsan, mint a román. Nálunk a tavaly nyári 43,4 százalékról márciusra 21,7 százalékra mérséklődött az éves index, tehát megfeleződött.