A háztartások kiadásainak mérséklődése miatt az év első felében lassul a román gazdaság növekedése a várható beruházások csökkenése és az növekedési ütemének lassulása miatt. Az OTP romániai leányvállalatának elemzői szerint ezt a tendencia összhangban áll a globális bankszektor közelmúltbeli problémáival.

Inside A Renault Dacia Plant As Vehicles Leave The Production Line
An employee lowers a completed petrol engine on to racking at the Renault Dacia factory, in Pitesti, Romania, on Thursday, July 3, 2014. European car sales rose 4.3 percent in May, the ninth consecutive monthly gain, as growing consumer confidence encouraged purchases of new models from Renault SA, Volkswagen AG and General Motors Co. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Motor-összeszerelés a Renault–Dacia piteșt-i üzemében – fékez a román gazdaság.
Fotó: Bloomberg

Az OTP Romania szerdán nyilvánosságra hozott prognózisa szerint még ha az első hat hónapban lassul is a román gazdaság növekedése, az év végére így is eléri a 2,8 százalékot. A várakozások szerint az csökkenő pályára áll, és az év végére eléri a 6,5 százalékot. Ennek ellenére a román jegybanktól rövid távon nem lehet kamatcsökkentésre számítani, az irányadó ráta az év közepéig a jelenlegi szinten maradhat. 

A román gazdaság tavaly 4,9 százalékkal bővült, a tavalyi növekedést – különösen a negyedik negyedévben – az építőipar és a mezőgazdaság vártnál kisebb mértékű visszaesése hajtotta, 2023-ban az építőipar hozzájárulása várhatóan csökken, míg a kiskereskedelem stabil marad, a szolgáltatások és az ipar pedig enyhe növekedést mutat. 

„A bővülés lassulásának magyarázata a reálgazdaságból ered, ahol a magánfogyasztás, a háztartások fogyasztása a vásárlóerővel és a reálbérek szintjével közvetlen összefüggésben csökken. Ugyanakkor az energiadíjak szintje az európai szintű kereslet és fogyasztás kiigazítását követően, az enyhébb tél hatásaival együtt stabilizálódott, és úgy tűnik, hogy a néhány hónappal ezelőtti súlyos helyzet elmúlt. Az energiaárak további emelkedésére az év második felében kerülhet sor, amikor a tél beállta előtt a gáztartalékok nagy része felhalmozódik” – állapítják meg az OTP romániai leányának elemzői. 

A román infláció változása (az előző év azonos időszakához képest, százalék).

Az infláció alakulásának mintázatát és annak főbb összetevőit tekintve arra lehet számítani, hogy 

az üzemanyagárak hatása már az év első negyedévében elhalványul, majd a második negyedben az energiaárak csökkenő részesedését lehet látni a havi inflációban. 

„Az előrejelzések szerint a szolgáltatások árainak aránya az év során viszonylag állandó marad, míg a tendencia azt mutatja, hogy az élelmiszerárak hatása fokozatosan csökken, különösen az év második felétől. 

Áprilistól tehát az infláció gyors csökkenése várható” 

– jósolja az OTP, hozzátéve, azáltal, hogy a bukaresti jegybank az év elején 0,25 százalékkal megemelte az irányadó kamatlábat, minden bizonnyal lezárta az elmúlt évben az infláció kordában tartását célzó emelési ciklust. 

A bukaresti statisztikai intézet (INS) legfrissebb, március elején közzétett adatsorában lefelé módosította a tavalyi negyedik negyedévi gazdasági növekedést, a tavalyi év egészét illetően azonban megerősítette a korábbi prognózist, miszerint 2022-ben 4,8 százalékkal bővült a gazdaság. 

A román kormány a tavalyi évre 4,6 százalékos gazdasági növekedésre számított, az idén 2,8-es bővülést prognosztizál. 

A Világbank szerint 2023-ban 2,6, az Európai Bizottság szerint 2,5, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint pedig 1,7 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani Romániában.