Spanyolország gázimportjának 14,4 százaléka márciusban Oroszországból származott, szemben az egy évvel korábbi 8,7 százalékkal – derült ki a spanyol kormány kedden közzétett adataiból.

Gas,Tanker,Transporting,Liquid,Natural,Gas,By,Sea
Fotó: Shutterstock

Abszolút mennyiségben megadva, 5460 gigawattórának megfelelő mennyiségű földgázt vettek Oroszországtól, szemben az egy évvel korábbi 3277 gigawattórával – írja a Natural Gas World.

Az adatokból az is kiderült, hogy Spanyolország 7833 gigawattórának megfelelő mennyiségű földgázt reexportált, elsősorban Franciaországba, ami 173,8 százalékos növekedést jelent 2022 márciusához képest.

Az év harmadik hónapjában egyébként az Egyesült Államok és Algéria voltak Spanyolország legnagyobb gázszállítói 26,5, illetve 24,4 százalékkal, ám az adatok egyértelműen rávilágítanak, hogy mediterrán ország az ukrajnai háború ellenére még mindig mennyire függ Oroszországtól.

A spanyol kormány korábban felszólította a kereskedőket, hogy diverzifikálják LNG-beszerzéseiket, és csökkentsék az orosz gáz arányát, sőt lehetőleg ne is kössenek már rá új szerződéseket.