Túlvegyszerezett zöldség árasztotta el a romániai piacot, ami ismét ráirányítja a figyelmet az élelmiszerbiztonságra leselkedő veszélyekre, valamint az ország importnak való fokozott kitettségére. A kelet-romániai Buzau megyei rendőr-főkapitányság több házkutatást is tartott Buzau, valamint a Bukarestet is magában foglaló Ilfov megyében, amelyek során kiderült, hogy egy férfi több száz tartályban szállított Törökországból származó vegyi anyagot, amelynek nagyobb a koncentrációja az Európai Unióban megengedettnél.

Bucharest,,Romania,-,April,15,:,People,Are,Shopping,In
BUCHAREST, ROMANIA - APRIL 15,: People are shopping in a supermarket couple of days before the orthodox Easter, during the coronavirus pandemic.
Fotó: Shutterstock

A nyomozás kiderítette, hogy több, Glodeanu Sarat településen zöldséget termesztő gazda fokozatosan emelte a zöldség permetezésére szolgáló oldat koncentrációját, hogy a zöldségek minél gyorsabban érjenek be, és így akkor tudják értékesíteni azokat, amikor még magas az áruk. Miután a paradicsom, paprika és a melegházakban érlelt többi zöldség beérett, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el az árut. A nyomozó hatóságok szerint megtörtént, hogy ezek a zöldségek a hipermarketek BI- részlegére kerültek.

Megvonják a támogatást

A napvilágra került csalás nyomán a román mezőgazdasági miniszter hétfőn bejelentette: nem kapnak többé állami támogatást azok a zöldségtermesztők, akik a megengedettnél nagyobb koncentrációjú mérgező anyaggal permetezik a zöldségeiket. Petre Daea szerint a mezőgazdasági termékeket nehéz ellenőrizni, amikor bekerülnek a kereskedelmi hálózatba, ezért a termesztőnél kell ellenőrizni azokat. Hozzátette, valamennyi romániai termesztőt monitorozni fognak, és aki tiltott szereket használ, vagy mesterséges úton próbálja elérni a termés gyorsabb beérését, attól megvonják az állami támogatást. Ugyanakkor a Buzau megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság is bejelentette, hogy az eredetileg június elsejétől tervezett piaci ellenőrzéseket két héttel korábban kezdi, mivel a mérgezett oldattal permetezett zöldségek bekerültek a kereskedelmi forgalomba.

A nagy port kavart ügy kapcsán egy kormánypárti honatya online petíciót indított annak érdekében, hogy teszteljék a piaci zöldségeket és gyümölcsöket Romániában. Vlad Mircea Pufu liberális szenátor szerint ki kell eszközölni a helyi hatóságoknál, hogy gyorstesztek révén állapítsák meg, a piacokon kapható termékek veszélyesek-e a fogyasztók egészségére. A politikus felhívta a figyelmet, hogy

az utóbbi években a romániai lakosság elkezdett áttérni a belföldi termesztésű zöldségek fogyasztására, mégpedig abban a hiszemben, hogy azok egészségesebbek. 

Ez azonban kétségessé vált, ugyanakkor a piacokon túl kevés zöldséget tesztelnek, és mire a laboratóriumi eredmény megérkezik, a terméket rég megvásárolták és el is fogyasztották a vevők.

Török import

Románia egyébként régóta nem képes kielégíteni hazai zöldséggel a belföldi keresletet, ezért elsősorban Törökországból származó áru árasztja el a piacát, amely esetében ugyancsak felmerültek már élelmiszerbiztonsági problémák a túlvegyszerezés miatt. A bukaresti statisztikai intézet adatai alapján az ország 

2021-ben a rekordot jelentő 1,3 milliárd euró értékben importált zöldséget és gyümölcsöt, ebből 555 millió eurót tett ki a zöldségbehozatal. 

A deficit különösen szembeszökő a paradicsom esetében: miközben Románia 113 millió euró értékben importál paradicsomot évente, a kivitel mindössze 1 millió eurós tételre rúg. A román mezőgazdasági minisztérium szerint ugyancsak 2021-ben az egy főre eső zöldségfogyasztás 180,2 kilogrammra emelkedett, miközben két évvel korábban még 140 kilogramm volt.

Ágazati szakértők szerint a romániai zöldségtermesztés többek között azért nem versenyképes, mert a termesztők szervezetlenek, nem képesek alkupozícióban tárgyalni a felvásárlókkal – elsősorban a nagy bevásárlóközpontokkal. Florin Burculescu, az egyik mezőgazdasági termelőszövetkezet vezetője ugyanakkor rámutatott, mindehhez hozzájárul, hogy a legtöbb esetben az import áru olcsóbb a Romániánál termesztett zöldség.