Nemzetközi gazdaság

Ukrajna készen áll a régóta beharangozott ellentámadásra

A katonák kiképzése megtörtént, a nyugati fegyverek megérkeztek, Kijev felkészült a harcra. Az ellentámadás bármikor megindulhat, a hadsereg vezetése a legmegfelelőbb pillanatra vár.

Hónapok óta mennek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna megindítja-e, és ha igen, mikor a régóta várt tavaszi nagyszabású ellentámadást. A legfrissebb információ ezzel kapcsolatban az, hogy Kijev felkészült az akció elkezdésére, így bármikor elindulhat – derült ki abból az interjúból, amelyet Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára adott a BBC-nek.

Kyiv Security Forum 2022
Olekszij Danilov szerint Ukrajna készen áll a régóta beharangozott ellentámadásra.
Fotó: Ruslan Kaniuka / NurPhoto / AFP

A politikus nem kívánt időpontot megnevezni, de szerinte az akció holnap, holnapután vagy egy hét múlva is elkezdődhet. Hozzátette, hogy az ukrán kormánynak nem szabad hibáznia a döntés meghozatalakor, mert ez egy történelmi lehetőség, amellyel élnie kell.

Danilov megerősítette azt az értesülést, hogy a Wagner zsoldoscsapatok egy része kivonul Bahmutból, a háború eddigi legvéresebb csatájának helyszínéről, azonban az, hogy átcsoportosítják az egységeiket, nem jelenti azt, hogy elhagyják Ukrajanát, és azt sem, hogy abbamarad a harc ellenük.

Hozzátette, hogy Kijev számára nem meglepetés, és hírértékkel sem szolgált az, hogy Oroszország megkezdte a nukleáris fegyverek telepítését Fehéroroszországba, ezzel régóta tisztában vannak.

A hónapok óta beharangozott ellentámadással kapcsolatban elmondta, mindenképp szerettek volna elég időt hagyni a csapataik kiképzésére, valamint a nyugati szövetségesektől kapott katonai felszerelések megérkezését is megvárták.

A támadás tétje igencsak nagy, mivel Kijev számára kulcsfontosságú, hogy megmutassa az ukrán népnek és a nyugati szövetségeseknek is, hogy képes áttörni az orosz vonalakat, véget vetni a hónapok óta meglévő katonai patthelyzeteknek és visszaszerezni területe egy jelentős részét.

Danilov szerint az ukrán fegyveres erők akkor indítják meg a támadást, amikor a parancsnokok számításai szerint a legjobb eredményt érhetik el.

Mindig készen állunk az offenzívára. Ugyanúgy, ahogyan bármikor készen álltunk arra, hogy megvédjük az országunkat. És ez nem idő kérdése

– jelentette ki.

Ukrainian soldiers participate training with heavy weapons in areas close to the frontline
Fotó: Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency / AFP

Azt a feltételezést az ukrán politikus visszautasította, hogy az ellentámadás már elkezdődött volna. Az orosz irányítóközpontok és a katonai felszerelések megsemmisítése, amelyekből az elmúlt hetekben több is történt, folyamatos feladat az ukrán fegyveres erők számára, már a háború kezdete óta.

Ebben a háborúban nincsenek szabadnapjaink

– emelte ki Danilov, aki úgy véli, jó döntés volt hosszú hónapokig küzdeni Bahmutban. A város ukrán föld, és ha elkezdenék veszni hagyni a városaikat, az az oroszok előrenyomulásához vezethetne, ami kezdetektől fogva Moszkva terve volt.

Azonban azt elismerte, hogy jelenleg már csak a város kis részét tartják ellenőrzésük alatt, de Bahmut fontos szerepet játszott a háború menetében.

Dróntámadás ért egy oroszországi olajvezetéket

Kér azonosítatlan drón csapott le az orosz–fehérorosz határon lévő területre. Egy épületben károk keletkeztek.

 

 

Bahmut Olekszij Danilov háború Ukrajna ellentámadás
Kapcsolódó cikkek