Immár tizenharmadik egymást követő alkalommal emelte irányadó kamatát a Bank of England (BoE) csütörtökön, miután szerdán kiábrándító inflációs adatok láttak napvilágot.

London,,United,Kingdom,-,November,12,,2022:,The,Bank,Of
A Bank of England épülete a közeli metrómegállóból fotózva.
Fotó: Janis Abolins

A jegybank 4,5 százalékról 50 bázisponttal 4,5 százalékra emelte a rátát, az elemzők csak 25 bázispontot vártak. Ez a legmagasabb kamatszint a 2008-as pénzügyi válság idején fennálló 4,5 százalék után. Az májusban a korábbi hónap csökkenése után 8,7 százalékon stagnált (ami meghaladta a várakozásokat) – előtte 10 százalék körül ingadozott.

 A pakliban benne volt, hogy a BoE fél százalékpontot emel, bár elemzői vélemények szerint ezzel jócskán növeli egy brit kockázatát. 

A jegybank jelenleg hatályos prognózisa szerint az idén minimálisan, 0,25 százalékkal nő az Egyesült Királyságban a

A recessziós fenyegetés különösen a jelzáloghiteleken keresztül csaphat le: szerdán a kétéves, fix kamatozású hitelek átlagos kamata – már a kamatemelést várva – 6,15 százalékra emelkedett. Piaci várakozások szerint a BoE egészen 6 százalékig emeli az irányadó kamatát – ez 2001 óta a legmagasabb szint lenne. Így a brit alapkamat meghaladná az amerikai Fed által megszabott rátát – Jerome Powell jegybankelnök tegnap ismét felhívta a figyelmet arra, hogy további monetáris szigor jöhet a múltkori tartás után –, az EKB-tól további két kamatemelésre számít a piac.

A brit infláció változása 2023. május
 

A magas brit inflációnak politikai áldozatai is lehetnek, Rishi Sunak miniszterelnök az idénre a ráta megfeleződését ígérte, és közölte, hogy támogatja a BoE kamatemeléseit. Jövőre viszont választások jönnek az Egyesült Királyságban, és a magas jelzáloghitelek miatti elégedetlenség könnyen Sunak bársonyszékébe kerülhet.

A jegybank múlt havi prognózisa szerint a fogyasztói árak növekedési üteme – amely 2022 októberében 11,1 százalékon, 40 éves csúcson tetőzött – az év végére 5 százalék körüli szintre mérséklődik, és csak 2025 elején süllyedhet a központi bank 2 százalékos inflációs célja alá. Aggasztó jel viszont, hogy 

a volatilis ármozgású tételektől megtisztított maginfláció májusban 31 éves csúcsra szökött fel.

 Az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatemelések elemzői becslések szerint 6-6,5 százalékra tolják fel a munkanélküliségi rátát a jelenlegi 3,8 százalékról – ez sem növeli majd a kormány népszerűségét.