Rupert Stadlert, az Audi volt vezérigazgatóját egy év és kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint az államkincstár és civil szervezetek felé 1,1 millió euró pénzbírság megfizetésére ítélte egy müncheni bíróság kedden. A törvényszék úgy találta, hogy az üzletember a 2015-ös dízelbotrányban gondatlanságból elkövetett csalást követett el. Ezzel Stadlert ítélték el elsőként a Volkswagen korábbi igazgatósági tagjai közül.

Trial against ex-Audi boss Stadler - verdictTrial against ex-Audi boss Stadler-verdict27 June 2023, Bavaria, Munich: Long-time Audi boss Rupert Stadler, who was charged with fraud among other things, arrives at the sentencing with a backpack over his shoulder. The Munich Regional Court has sentenced former Audi boss Rupert Stadler to a suspended sentence. The Economic Criminal Chamber found him guilty of fraud on Tuesday for stopping the sale of diesel cars with manipulated emissions values too late. Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Rupert Stadler az ítélethirdetésre érkezik. Tudott a csalásról, de nem lépett fel ellene.
Fotó: AFP

Mint azt bebizonyították, a mérnökök úgy manipulálták a motorokat, hogy azok a próbapadon egy csaló szoftver beépítését követően fals adatokat szolgáltatva megfeleltek a törvényes károsanyag-kibocsátási értékeknek, ám az utakon már okádták magukból a szén-dioxidot és a nitrogén-oxidot. 

Stadlert felelőssé tették, hogy a botrány kiderülése után nem állította le az ilyen autók értékesítését. A vád képviselői 2 millió eurós bírságot kértek a bíróságtól a volt Audi-vezérigazgató korábbi fizetésének és vagyonának nagyságát alapul véve.

A Volkswagen csoporthoz tartozó Audi 2015-ben, a csalás amerikai lelepleződése után elismerte, hogy illegális szoftverrel csaltak a gépjárművek károsanyag-kibocsátási tesztjein. Stadler először visszautasította a vádakat, majd vádalkuért folyamadott. Az üzletember ügyvédje, Ulrike Thole-Groll, májusban azzal érvelt, hogy Stadler nem tudott a gépjárművek műszereinek manipulálásáról, sem arról, hogy a vásárlókat megkárosították, ugyanakkor elismerte a felelősségét abban, hogy körültekintőbbnek kellett volna lennie.

Az Audi korábbi vezetőjét, Wolfgang Hatzot, aki Stadlerrel együtt állt bíróság elé, két év felfüggesztett börtönbüntetésre és 400 ezer eurós pénzbüntetésre, míg a harmadik vádlottat, Giovanni P. mérnököt egy év kilenc hónap szabadságvesztésre és 50 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték.

Az ügyészség és a vádlottak július 4-ig fellebbezhetnek – közölte a Reuters.