Rekordszámban, 12,91 millióan kezdték meg szerdán Kínában a három napig zajló felsőoktatási felvételiket, amelyek mindig hatalmas felhajtással járnak a gyermekszerető és ambiciózus országban, igazi ünnepet jelentenek. Erről ír vezető anyagában a hivatalos lapnak számító kínai Global Times, miközben az amerikai The Wall Street Journal annak szentel terjedelmes cikket, hogy elképesztő méreteket öltött a a kínai fiatalok közt. Hatalmas demográfiai erődemonstráció, vagy elveszett generáció?

CHINA-YUNNAN-COLLEGE ENTRANCE EXAM-QIPAO (CN)
(220609) -- KUNMING, June 9, 2022 (Xinhua) -- Parents pose for a group photo at an exam site of national college entrance exam in Kunming, southwest China's Yunnan Province, June 8, 2022. TO GO WITH China Focus: Classic clothing gives "gaokao" exam candidates a boost (Xinhua) (Photo by XINHUA / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

Már a puszta számok is beszédesek, Kínában már tavaly is több fiatal felvételizett, mint a teljes népesség a gazdag Belgiumban, amely Európa egyik jelentős gazdasága, de a GDP-je a harmincadrésze a feltörekvő Kínáénak. Idén 980 ezerrel nőtt Kínában a felvételizők száma, és csak ez a növekmény a nyolcszorosa annak, ahányan Magyarországon idén felsőoktatási helyre pályáznak.

Rendőrök virággal, arcfelismerő gépek, mandarinruha

Ezekben a napokban a Föld második legnagyobb gazdaságában, amely világelsőségre pályázik, a felvételizés – kínai nevén a kaokao – minden egyéb eseményt elhomályosít, a közösségi médiát elözönlik a vele kapcsolatos témák, információk és kommentárok, és a külsőségek is elképesztők.

Vannak városok, ahol a rendőrök virágokkal köszöntik a felvételire igyekvőket, szerencsét kívánva nekik. A fővárosi Csaojang negyedben egyenesen elkordonozták a vizsgahely egész környékét, hogy az autók ne zavarják a felvételizőket. Sok oktatási intézményben a csalások megelőzése érdekében megszigorították a beléptetést, például arcfelismerő rendszerek telepítésével. Hszian nagyvárosban, a selyemút valamikori kezdőpontján a tömegben idelátogató turistákat is külön megkérték, hogy csendesen viselkedjenek.

This photo taken on December 3, 2022 shows students taking part in an art examination to enter art schools ahead of the National College Entrance Examination (NCEE) in Nanjing, in China's eastern Jiangsu province. (Photo by AFP) / China OUT
A kínai vezetők és a szülők inkább a praktikus, gyakorlati ismeretek megszerzését pártolják, de van művészeti képzés is. Fotó: AFP

Az anyák közül sokan veszik fel erre az alkalomra a kommunizmus kemény korszakában tiltott, mára ismét hagyománytisztelő, de modernizált öltözetté vált mandarinruhát, a csipaót. A szülők a felvételiztető helyeknél Pekingben négy órát vagy többet is hajlandók ácsorogni a perzselő napon a gyermekükre várva. Maszkot csak kevés diák visel, a Covidra pozitívra tesztelteknek külön vizsgahelyeket jelölnek ki. A távoktatásban töltött évek után azonban a személyes vizsgázás sok diák idegeit a korábbiaknál erősebben megviseli.

A felvételi akkor is népesemény, ha a jelentősége az utóbbi években változott: már nem sorsfordító vízválasztó – fogalmaz a Global Times –, mert a szabályok lazításával egyre többen próbálkozhatnak a bejutással a felsőoktatásba, és a felvételi feltételeket jelentősen finomították. Tavaly a vizsgázók 93 százalékát fel is vették, 

és idén rekord, 11,58 millió felvételre számítanak.

A lap ugyanakkor rámutat arra a szemléletváltozásra, hogy immár nem a végzettek „tömegtermelését” várják el a felsőoktatástól Kínában, hanem azt, hogy a társadalom szükségleteinek megfelelően képezzenek szakembereket.

Azt szeretném, hogy inkább valami hasznosat és praktikusat tanuljon, mint a számítástechnika, egy közönséges egyetemen, nem valami valóságtól idegen dolgot egy flancos helyen

– idézték Ren Hszüant, egy felvételiző fiú édesanyját, aki ennek megfelelően nem is mélyedt bele nagyon az egyetemi kínálat átvizsgálásába.

A kérdés azonban: lesz-e munkájuk a végzetteknek?

A kínai gazdaság állapotáról az idei hírek jobbára arról szólnak, hogy a szigorú járványkorlátozások eltörlésétől várt fellendülés csak nem akar megérkezni, ami hatalmas csalódás Kína nyugati külgazdasági partnerei, köztük az európaiak számára is, akik abban reménykedtek, hogy a magas miatt kamatemelésekkel megvert gazdaságaik pótlólagos segítséget kapnak a kínai kereslettől.

A kínai fogyasztás ugyan az év első hónapjaiban újra növekedésnek indult, de a reméltnél soványabb egyik fejfájdító mellékhatása a hatalmas ifjúsági munkanélküliség: a városokban élő minden ötödik 16–24 évesnek nincs állása. Az állásszerzésre tipikusan a tavaszi hónapok a legjobbak, erről terjedt el az „arany március, ezüst április” szólás Kínában, idén márciusban azonban a városi ifjúsági munkanélküliség rátája 19,6 százalékra nőtt az előző havi 18,1 százalékról – miközben a felsőoktatásban végzők száma emelkedik. Ez a csúnya malőr felhívta magára az amerikai The Wall Street Journal figyelmét is, amely „Kína elveszett generációja” címmel közölt elemzést a kaokao közepére időzítve.

A lap emlékeztet rá: tavaly októberben, a kínai kommunista párt vezetésének harmadszori elnyerése alkalmából elmondott beszédében Hszi Csin-ping külön megszólította a felemelkedő Kína fiataljait, arra kérve őket: 

ragadják meg az előttük álló történelmi lehetőséget.

Ehhez képest az ifjúsági munkanélküliség most magasabb, mint 20 százalék, és várhatóan tovább emelkedik a nyáron, amikor 11 millió frissen végzett egyetemista tódul a munkaerőpiacra.

A mai Kína és a 2009-es Egyesült Államok nagyon különböző hely, de van néhány meghökkentő azonosság – írja a lap. Amint az akkor válsággal küzdő Amerika, a mai Kína is ingatlanpiaci problémákkal küszködik, ami akár évekre ránehezedhet a gazdasági növekedésre és a háztartások vagyonára. A kormány viszont az eladósodástól tartva csak visszafogottan ösztönzi a gazdaságot, amivel ugyan az adósságot kezelheti, a növekedést azonban nem segíti.

Kong Ji-csi úr szakadt köpenye

A magas munkanélküliség természetesen frusztrációt szül a fiatalok közt, amit – akármit is feltételezünk a kínai közvélemény elnyomásáról – ki is fejeznek. 

Március elején a Toujinon, a TikTok kínai változatán vírusszerűen elterjedt egy videó, amelyben egy végzett fiatal szipogva panaszkodik, megkérdőjelezve az egyetemi tanulmányok értelmét, miután 800 jelentkezés és 30 állásinterjú után sem jutott munkához. Még ugyanabban a hónapban a hatszázmilliós felhasználószámú Vejpo mikroblogon vált virálissá a következő kommentár:

Az emberek azt mondják, az oktatás ugródeszka valami jobb felé, de újabban azt találtam, hogy egy olyan emelvény, amelyről nem lehet lemászni. A tudós köpenye, amelyet Kong Ji-csi nem hajlandó levenni.

 

A posztoló egy olyan mesére utal, amelyet valamennyi kínai ismer. Kong Ji-csit, a tudóst a modern kínai irodalom megalapítójának tartott Lu Hszün örökítette meg és gúnyolta ki az iskolák kötelező olvasmányainak jegyzékében szereplő novellájában.  

A haszontalan tudós meséje

Kong Ji-csi a képzelt vidéki város, Lu egyik kocsmájának ismert törzsvendége, aki annak ellenére a kétkezi munkások stílusában, felállva issza sárga rizsborát, hogy képzett ember. A tudósok hosszú köpenyét viseli, amelyet unszolásra sem hajlandó levenni, pedig koszos és szakadt. A haszontalan tudás szimbóluma: négy különöző módon tud leírni egy-egy kínai írásjegyet, és fejből idézi Konfuciuszt, mégsem jut soha semmire, még a császári vizsgát sem képes letenni, hogy stabil álláshoz juthasson.

A kínai hivatalnokok természetesen – majd kiderül, hogy joggal vagy anélkül – nem értenek egyet a The Wall Street Journal borús helyzetértékelésével, és saját értelmezésük van a meséről is. Nem az elnyomás vagy a tehetetlenség szimbólumának tekintik, hanem ösztönző példának.

A China Central Television (CCTV.com) már március 17-én közzétett egy online értelmezést, amely ugyan elismeri, hogy a végzettek a verseny hatalmas stresszével szembesülnek, de hangsúlyozza: „Kong Ji-csi tragédiája nem abban áll, hogy képzett, hanem annak elutasításában, hogy levegye a tudós köpenyét, és keményen dolgozzon, hogy javítson a körülményein. A köpeny nem egyszerűen csak ruha, hanem béklyó a szívén.” 

Ezt az értelmezést vallja a Global Times is, egyúttal idézve Fu Ling-huit, a statisztikai hivatal szóvivőjét, aki a foglalkoztatás strukturális problémáit elismerve egy májusi sajtótájékoztatóján azzal nyugtatott: ahogy a gazdaság fokozatosan kilábal, a is megszilárdul, és a kormány a fiatalok foglalkoztatását segítő intézkedésekkel áll elő, amelyek megoldják a problémát.