A  májusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) öthavi mélypontra, 48,8-re esett vissza az áprilisi 49,2-ről, ami továbbra is a zsugorodást jelző 50-es határ alatt van. Az elemzők 49,4-es adatot vártak. A feldolgozóiparban a termelés volumene négy hónapja először csökkent: a mutató 49,6 pontra mérséklődött az áprilisi 50,2 pontról. Az új megrendelések indexe 48,8-ről 48,3 pontra esett vissza, míg az exportértékesítés 47,2 pontra zsugorodott az áprilisi 47,6 pont után.

March 14, 2017, Linhai, Zhejiang Province, China, Geely Automobile Manufacturing Plant, assembly plant workers are assembling the engine, representing the highest level of China's state-owned car bran
Fotó: Shutterstock

A feldolgozóipari foglalkoztatás már a harmadik egymást követő hónapban csökkent 48,4 pontra az áprilisi 48,8 pontról. A szolgáltatóipari BMI májusban 54,5 pontra mérséklődött az előző havi 56,4 pontról, a szektor az ötödik egymást követő hónapban mutat 50 feletti értéket. A vegyipar és a vaskohászat jókora termelés- és keresletcsökkenéssel szembesült – írja a Reuters. A távol-keleti országban a fellendülés veszít a lendületéből, a múlt hónapban az import és az is csökkent.

A kínai ipari vállalatok összesített profitja 20,6 százalékkal zuhant az év első négy havában éves összehasonlításban, miután a január–áprilisi időszakban 21,4 százalékos volt a visszaesés mértéke. Áprilisban 18,2 százalékos profitcsökkenést mértek az előző év azonos hónapjához képest, míg márciusban ennél is nagyobb, 19,2 százalékos volt a zsugorodás. A szakértők szerint a kínai vállalatok – köztük elsősorban a magántulajdonban lévő társaságok – látványos szenvedése mögött a magas bázishatás, a gazdaság nehézkes talpra állása okozta nyomás és a termelői árak deflációja áll.

Szemfényvesztés Kína extrém gazdasági növekedése

A kínai közgazdászok jelentős, 5 százalékos GDP-növekedésre számítanak 2023-ban, a legnagyobb befektetési bankok pedig minden pénzüket erre teszik fel – annak ellenére, hogy a vállalati hírek, a hivatalos adatok és a nemzetközi gazdaság helyzete mind a túlzott optimizmus ellen szól – olvasható a Financial Times véleménycikkében.