Törökországban fél éven belül másodszor emelik a minimálbért – jelentette be a török munkaügyi miniszter kedden. Vedan Isihan azt mondta, hogy a minimálbért július 1-jétől 34 százalékkal, 11 402 lírára (483 dollár) növelik. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az intézkedés a lakosság széles körének növeli a vásárlóerejét. Törökországban a munkavállalók mintegy harmada kap minimálbért.

Industrial Images
ANKARA, TURKEY - JUNE 07: In this photo illustration an industrial worker is seen in Ankara, Turkey on June 07, 2021. Esra Hacioglu / Anadolu Agency (Photo by Esra Hacioglu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Esra Haciouglu / AFP

Előzőleg tavaly decemberben emelték a minimálbért Törökországban, akkor 55 százalékkal. 

A minimálbér-emelés elkerülhetetlenül inflációgerjesztő. Májusban a fogyasztói árak éves növekedési üteme 39,6 százalékra, 2021 decembere óta a legalacsonyabb szintre lassult. Tavaly októberben rekordszintű, 85,5 százalék volt az  

A májusban újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég átalakította gazdasági csapatát. A török jegybank élére Hafize Gaye Erkant nevezték ki, aki korábban a Goldman Sachs Groupnál, valamint a First Republic Banknál töltött be vezető pozíciókat. Erkan az első nő a török központi bank élén.

Csütörtökön tartja első kamatdöntő ülését az Erkan vezette török jegybank. Elemzők azzal számolnak, hogy a központi bank a jelenlegi 8,5 százalékról 20 százalékra emeli az alapkamatot.