A Kínába irányuló szállításoknak köszönhetően váratlanul nőtt a német kivitel áprilisban, elemzők szerint azonban rövid életű lehet a koronavírus-korlátozások feloldásának ez a kedvező hatása.

CHINA-HARBIN-EUROPE FREIGHT TRAINS-ANNIVERSARY (CN)(160618) -- HARBIN, June 18, 2016 (Xinhua) -- A logistic worker checks a Harbin-Europe freight train in Harbin, capital of northeast China's Heilongjiang Province, June 18, 2016. Cargo trains between Europe and Harbin have transported 2,526 containers, 210 million U.S. dollars worth of goods in the first year since the service was launched. The first service set off on June 13, 2015 from Harbin, reaching the German city of Hamburg via Russia and Poland.  (Xinhua/Wang Song)(mcg) (Photo by WANG SONG / XINHUA / Xinhua via AFP)
Idővel lassul a Kínába irányuló
Fotó: AFP

A német statisztikai hivatal hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint Európa legnagyobb gazdaságának exportja 1,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest a márciusi hatszázalékos visszaesés után, a Reuters által megkérdezett elemzők 2,5 százalékos csökkenésre számítottak. 

A növekedés azonban nem elég, hogy kompenzálja a márciusi zuhanást

 – mutatott rá Alexander Krueger, a Hauck Aufhaeuser Lampe bank vezető közgazdásza. 
A Kínába irányuló német kivitel 10,1, az Egyesült Államokba irányuló 4,7, az Európai Unióba menő pedig 4,5 százalékkal emelkedett a hivatal adatai szerint. A két legnagyobb kereskedelmi partner közül Kínába 8,5 milliárd, az Egyesült Államokba 13,1 milliárd euró értékben szállítottak német árucikkeket.

A német export alakulása 2023. április
 

„A második negyedév erősen kezdődött a nettó export esetén, de afelől kétségeink vannak, hogy elegendő lesz-e a növekedésének fellendítéséhez” – értékelte az adatokat Claus Vistesen, a Pantheon Macroeconomics vezető euróövezeti közgazdásza, aki emlékeztetett, hogy a nettó export fellendülése a tavalyi negyedik és az idei első negyedévben segítette a GDP növekedését, mostanra azonban kifulladt.

Más szakértők is hasonlóan pesszimistán ítélik meg a kilátásokat.

 „A Kínába irányuló export átmeneti fellendülése idővel elhal” – nyilatkozta a Reutersnek Carsten Brzeski, az ING globális makrogazdasági vezetője, és nem csupán azért, mert gyengül a koronavírus-korlátozások gazdasági hatása a világ második legnagyobb gazdaságára, hanem a geopolitikai változások miatt is.

Bochum.,Germany.,October,09,,2022:,Autorack,With,New,Cars,For
Mélyponton a német ipar exportvárakozásai.
Fotó: Shutterstock


Lassul a másik legfontosabb német kereskedelmi partner, az  amerikai gazdaság is, ami szintén hatással lesz az exportra. 
A német exportőrök is tisztában vannak a helyzettel, ezt igazolta a müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézetének egy hete nyilvánosságra hozott felmérése, amely szerint az exportvárakozásokat számszerűsítő hangulatindex májusban 1,8 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent az áprilisi 6,5-ről. 

A német exportgazdaságnak nincs lendülete

– mondta akkor Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője. Ami a friss adatokat illeti, a német áprilisban 1,7 százalékkal esett márciushoz képest, amikor is 5,5 százalékos zuhanást mértek. Elemzők itt kisebb, csak egyszázalékos csökkenésre számítottak. A külkereskedelmi mérleg többlete a várt 16 milliárd eurót jóval meghaladó mértékben, 18,4 milliárdra hízott az előző havi 14,9 milliárdról. (Egy euró 370 forint.)