A német februárban a vártnál nagyobb mértékben, havi szinten 4 százalékkal, az előző év azonos hónapjához képest 7,6 százalékkal, 136,7 milliárd euróra nőtt – derül ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adataiból. Az 120,7 milliárd eurót tett ki, ez havi szinten 4,6 százalékos bővülésnek, az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,8 százalékos gyorsulásnak számít.

One year Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg
One year Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg
20 March 2023, Brandenburg, Grünheide: Employees of the Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg work on a production line of a Model Y electric vehicle. The Tesla plant was opened and put into operation on March 22, 2022. In the meantime, about 10,000 people are employed there. (to dpa "One year of Tesla plant in Germany - showcase factory and object of dispute") Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Patrick Pleul / AFP

Németország 16 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel zárta februárt.

Naptári és szezonálisan kiigazított alapon Berlin 2023 februárjában 73,9 milliárd euró értékben exportált árukat az tagállamaiba, ami havi szinten 2 százalékos emelkedésnek felel meg. Európa legnagyobb gazdasága a blokk országaiból 62,8 milliárd euró értékben importált árukat, 5,1 százalékkal meghaladva az előző hónapot. Az EU-n kívüli országokba irányuló árukivitel 2023 januárjában 6,6 százalékkal emelkedett havi szinten, és 62,8 milliárd eurót tett ki, 

az ezekből az országokból származó behozatal naptári és szezonálisan kiigazított alapon 4 százalékkal bővült, 57,9 milliárd euróra.

Az Egyesült Államokba irányuló kivitel 9,4 százalékkal, 14 milliárd euróra emelkedett a hónap folyamán, míg az Egyesült Királyságba tartó export 2,5 százalékkal, 6,3 milliárd euróra nőtt. A Kínába irányuló kivitel 10,2 százalékkal, 8,5 milliárd euróra gyorsult, Berlin onnan 13,6 milliárd euró értékben importált árukat, ami naptári és szezonális kiigazítás után 6,7 százalékos bővülésnek felel meg az előző hónaphoz képest.

Az Egyesült Államokból származó behozatal 8,7 százalékkal, 7,6 milliárd euróra csökkent, az Egyesült Királyságból származó import 4 százalékkal, 3,1 milliárd euróra zsugorodott. Az Oroszországba irányuló export havi szinten 14,3 százalékkal 0,9 milliárd euróra mérséklődött 2023 februárjában, éves szinten 59,9 százalékos a csökkenés. Az Oroszországból származó import havi 67,2 százalékkal, 0,3 milliárd euróra zsugorodott. Az elemzők a kínai nyitással és az ellátási láncok javulásával magyarázzák a kedvező adatokat.

A Destatis szerint az és a geopolitikai feszültségek is megviselik az exportáló vállalatokat. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) 2023-ra 2,5 százalékos exportnövekedést prognosztizál, ami egy százalékponttal elmarad az előző évtized átlagos növekedésétől. A Ifo német gazdasági hangulatindexe meglepetésre jobb lett a vártnál, a jelenlegi helyzetet és a kilátásokat is kedvezőbben ítélik meg a megkérdezettek.

Német alkancellár: a bankcsődök nem rengették meg a gazdaságot

Robert Habock német alkancellár szerint nincs rendszerszintű pénzügyi válság, és a svájci, illetve amerikai bankok problémáit várhatóan a rendszeren belül, külső segítség nélkül lehet kezelni. Ebből kifolyólag nem fenyegetik recesszióval a német gazdaságot.