Franciaországban lassult a fogyasztói áremelkedés májusban éves szinten, míg havi összevetésben csökkenést jegyeztek fel. A francia statisztikai hivatal, az Insee csütörtökön végleges adatként azt közölte, hogy éves szinten 13 hónapja a legalacsonyabb szintre , 5,1 százalékra lassult az májusban az áprilisi 5,9 százalékról.

Happy,Modern,Traveller,Woman,In,Blue,Jeans,Overall,With,Coffee
Fotó: Shutterstock

Májusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek áprilissal összevetve, amikor még 0,7 százalék növekedést jegyeztek fel. Utoljára tavaly decemberben mértek havi szintű fogyasztói árcsökkenést. Az infláció éves szintű lassulását elsősorban az energia- és élelmiszerárak emelkedésének mérséklődése okozta. 

Franciaországban májusban 14,3 százalékkal nőttek az élelmiszerárak éves összevetésben az áprilisi 15 százalék után. 

Az energiaárak emelkedése 2 százalékra lassult az áprilisi 6,8 százalékról. Az ipari termékek ára 4,1 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbi 4,6 százalék után. A szolgáltatások drágulása 3 százalékra lassult az áprilisi 3,2 százalékról.

Franciaországban az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 6 százalék volt májusban az áprilisi 6,9 százalék után éves szinten, míg havi összevetésben 0,1 százalék csökkenést jegyeztek fel az áprilisi 0,7 százalék növekedést követően.