Nagy-Britannia tavaly májusban az olaj- és gáztermelők nyereségére extraprofitadót vetett ki, két hónappal azután, hogy az oroszok ukrajnai inváziója miatt egekbe szöktek az energiaárak. A szektor szereplői már akkor arra figyelmeztettek, hogy a magas adószint hosszú távon termeléscsökkenéshez és a beruházások elmaradásához vezethet. Ami azért lényeges, mert míg az ország a 2000-es évek elejéig nettó olajexportőr volt, mára olajból és gázból is behozatalra szorul.

Idle Oil Platforms In The Cromarty Firth
A brit kormány 2028-ig fenntartja az energiaipar különadóját egy olyan kitétellel, amelynek bekövetkezésére nincs reális esély.
Fotó: AFP

Az energiaipar különadójának kulcsát tavaly májusban 25 százalékban határozták meg, majd novemberben felemelték, amivel a teljes adóteher mértéke elérte a 75 százalékot, s ezzel a maga kategóriájában világcsúcsot állított fel. Bő egy évvel a bevezetése után a kormány úgy döntött, hogy

a különadót 2028-ig fenntartja, de a mértékét csökkenti, ha az árak tartósan alacsonyabb szintre esnek. 

A pénteki közlés szerint a teljes adóterhet 40 százalékra csökkentik, ha az olaj- és a gáz átlagára két egymást követő negyedévben egy meghatározott szint alá esnek. Olaj esetében ez hordónként 71,40 dollárt, gáz esetében pedig szabvány hőegységre vetítve 0,54 fontot (nettó 88 forint per köbméter) jelent. Az értékeket két évtized átlagárai alapján határozták meg. 

A kormány úgy látja, hogy az extraprofitadó révén biztosíthatja az északi-tengeri olaj- és gázmezőkről érkező folyamatos ellátást, ami nélkül az ország nagyobb mértékben szorulna energiaimportra. Gareth Davies, a pénzügyi tárca államtitkára hozzátette, hogy az intézkedéssel több tízezer brit munkavállaló álláshelyét tudják megőrizni – írta a Reuters.

A politikai vezetés a költségvetési hivatal független előrejelzései alapján arra számít, hogy az árcsökkentő mechanizmus nem lép életbe 2028 márciusa előtt, vagyis azelőtt, hogy kivezetnék az extraprofitadót – értesült a Reuters.

Csökkenő olajárak mellett is milliárdos profitot szállított a brit óriáscég

A tavalyinál ötödével kisebb, ötmilliárd dolláros nyereséget jelentett az első negyedévről a BP, amely a korábbinál szerényebb sajátrészvény-vásárlást tervez.