Négy hónapja Rómában írta alá azt a megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amely szerint Budapestre költözik a Világélelmezési Program (WFP) Globális üzleti szolgáltató központja. Azóta ezt törvényben is kihirdették, és a pénteki Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely Szijjártót bízza meg azzal, hogy tárgyalásokat folytasson a központ elhelyezéséről.

Februárban Szijjártó Péter Rómában a WFP vezérigazgatójával, David Beasley-vel egyezett meg.    Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A több hónapos tárgyalássorozat eredményeként megszületett megállapodásról szóló első híradás szerint a központban nyolcvan ember fog dolgozni, a segélyszervezet globális tevékenységéhez kapcsolódó pénzügyi forgalom 70 százalékát Budapestről intézve.

A magyar állam a központ kialakítása mellett tizenöt éven át állja a működési költségeket is, hogy ezt a pénzt a Világélelmezési Program a nehéz helyzetben lévők ellátására költhesse, ezzel hazánk jelentősen növeli hozzájárulását a globális éhezés elleni küzdelem sikeréhez – mondta akkor Szijjártó Péter.

A Közlöny szerint a kormány Varga Mihály pénzügyminisztert bízta meg azzal, hogy biztosítsa a forrásokat a kiválasztott ingatlanon szükséges átalakításokra és a bebútorzásra, majd gondoskodjon az épület bérletéről és folyamatos üzemeltetéséről.

Az 1961-ben alapított, római központú WFP az Egyesült Nemzetek Szövetsége alatt működő szervezet, amely világszerte gondoskodik az élelmiszersegélyekről. A világ legnagyobb humanitárius szervezete, amelyet akár havi adományokkal támogathatunk, hogy segíthessünk annak a mintegy 828 millió embernek, akik a szervezet honlapja szerint naponta éhesen fekszenek le. Az éhezésnek összefogással véget lehet vetni – írják –, amit az is bizonyít, hogy az éhezők száma az 1990-es évek óta 300 millióval csökkent, miközben a föld népessége növekedett.

A WFP a nap minden másodpercében dolgozik, 95 millió sürgős szükséget szenvedő embernek ad élelmet, és olyan programokat indít, amelyek az éhezés okait kezelik

– írták.