Az az Európai Védelmi Alap (EDF) keretében 832 millió euróval támogat 41, a védelmi kutatással és fejlesztéssel foglalkozó projektet – tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

FRANCE - EXERCISE ORION 2023
France, Frontignan, 2023-02-26. Amphibious landing of elements of the 6th Light Armoured Brigade (BLB) in the port of Frontignan, within the framework of exercise ORION 23. Armoured vehicles (AMX 10 RC, and VBL) and soldiers of the French Army are disembarked by an infantry and tank landing craft (CDIC) from a French Navy ship (Transport de chalands de debarquement - TCD) anchored offshore. Photograph by Frederic Petry / Hans Lucas.France, Frontignan, 2023-02-26. Debarquement amphibie des elements de la 6eme Brigade Legere Blindee (BLB) dans le port de Frontignan, dans le cadre de l’exercice ORION 23. Des engins blindes (AMX 10 RC et VBL) et des militaires de l’armee de Terre sont debarques par un chaland de debarquement d infanterie et de chars (CDIC) en provenance d’un navire de la marine nationale (Transport de chalands de debarquement - TCD) mouillant au large. Photographie de Frederic Petry / Hans Lucas. (Photo by Frederic Petry / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Frederic Petry / AFP

A kiválasztott projektek segítségével tovább fejlődhet az EU magas színvonalú védelmi képessége olyan létfontosságú területeken, mint a tengeri és szárazföldi védelem, a légi harc, a világűrbe telepített korai előre jelző képesség, illetve a kibertámadások elleni védelem.

A kiválasztott projektek 550 szervezetet tömörítenek az EU-ból és Norvégiából, a kezdeményezésben részt vesznek kis- és közepes vállalkozások, amelyek az összes projekt 39 százalékát teszik ki 

– közölte az Európai Bizottság.

Megemlítették, hogy az egyik kezdeményezés a haditengerészet területén a lég- és a rakétavédelem új együttműködési szabványára összpontosít. A légi harc kategóriában nyertes projekt javítani fogja az elektronikus hadviselés ellenálló képességét. Az űrkutatással foglalkozó projekt az űrbe telepített rakéták korai előrejelzését végzi majd, és növeli az európai képességeket ezen a területen. Több kutatási és fejlesztési kezdeményezés pedig megerősíti az uniós kibervédelem hatékonyságát – tájékoztattak.

Az EDF hozzájárul az EU stratégiai autonómiájához, valamint egy versenyképesebb és integráltabb európai védelmi technológiai és ipari bázis létrehozásához – tette hozzá az Európai Bizottság közleménye.