Joe Biden amerikai elnök megállapodást kötött az adósságplafonról a republikánusokkal. Ennek értelmében a kormány nem hosszabbítja meg a hároméves fizetési moratóriumot a diákhitelek törlesztésére. A döntés értelmében csaknem 27 millió hitelfelvevőnek összesen 1100 milliárd dollárnyi diákhitelt visszafizetését kell folytatnia október 1-jétől. A fogyasztók terhét növeli, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága június végén elvetette az elnök tervét, hogy személyenként legfeljebb 20 ezer dollár adósságot elengedjenek.

Hat,Graduation,Model,On,Coins,Saving,For,Concept,Investment,Education
Ősztől újra fizetni kell a diákhitelek törlesztőrészleteit az Egyesült Államokban.
Fotó: Shutterstock

A Wall Street szerint a diákhitel-törlesztés újraindítása nyomán csökkenhet a fogyasztói kereslet, ám vélhetően nem billenti recesszióba a gazdaságot.

Egyhavi törlesztőrészlet átlagosan 400 dollár. 

A diákhitel visszafizetése miatt a háztartások várhatóan nagyobb mértékben elmaradnak a hitelkártya- és az autóhitel-törlesztéseikkel. A Bank of America közgazdászai arra számítanak, hogy a diákhitelek törlesztési késedelmei visszatérnek a járvány előtti szintre. A hitelfelvevők 11,1 százalékának volt 90 napnál nagyobb késedelme 2019 negyedik negyedévében, ami akkor 167 milliárd dollár kintlévőséget mutatott.

A Morgan Stanley arra számít, hogy nagy általánosságban a pluszkiadást az emberek a jövedelmük szabad részéből fedezik, és nem a megtakarításaikból. Az elemzők szerint összességében a kiskereskedelmi forgalom és a teljes bruttó hazai termék körülbelül 0,1 százalékkal lesz alacsonyabb az év végén ahhoz képest, ha továbbra sem kellene törleszteni a diákhitelt.

Tim Quinlan, a Wells Fargo & Co vezető közgazdásza pedig úgy számolt, hogy a fogyasztói kiadások az év utolsó negyedévében lendületüket vesztik, jövőre pedig negatívba fordulnak. Ehhez az utolsó cseppek egyike a hiteltörlesztés újraindítása, a háztartások anyagi helyzete már így is roppanásig terhelt – emelte ki a Bloomberg.

A Covid-válság óta nem volt ilyen rossz bőrben az amerikai feldolgozóipar

Hároméves mélyponton jár az Egyesült Államok feldolgozóiparának beszerzésimenedzser-indexe, borús fellegek gyülekeznek a szektor felett.