Az termésfigyelő szolgálata hétfőn a száraz és meleg időjárási körülményekre hivatkozva tovább csökkentette az idei terméshozam-előrejelzését. Eszerint kevesebb terem majd a vártnál gabonafélékből, olajos magvakból és cukorrépából is.

Wheat field drought in Hockenheim Germany
epa10760243 A harvested wheat field displays prominent cracks on its surface due to the effects of extreme dryness near Hockenheim, Germany, 21 July 2023. Germany has been affected by the heatwave influencing Europe.  EPA/RONALD WITTEK
Búzából hektáronként 5,8 tonna várható.
Fotó: MTI

A várható uniós termés kiemelkedő jelentőségű az ukrajnai háború kezdete óta, mivel Kijev a világ egyik legnagyobb gabona-, kukorica- és napraforgó-exportőre, és a szállítások sorsa kérdésessé vált a fekete-tengeri megállapodás meghiúsulása miatt. A jó termést azonban a blokk területének egy részén a szokatlanul nagy forróság, máshol a túl sok eső veszélyezteti.

A friss előrejelzés szerint a legfontosabb gabonaterméknek számító búzából a hektáronként korábban jelzett 5,92 tonna helyett csak 5,8 tonna várható, ami megfelel az ötéves átlagnak. Kukoricából júniusban még hektáronként 7,61 tonnát vártak, ezt most 7,53 tonnára csökkentették – ez 1 százalékkal magasabb az átlagnál, és 28 százalékkal több a tavalyinál, amikor súlyos aszály pusztított a kontinensen.

A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a szolgálat múlt hónapban már szinte minden termék várható eredményét visszavágta.

FRANCE - AGRICULTURE - ILLUSTRATION
France, Montaigu, 2023-07-20. Sunflowers in a field in the Vendee in summer. Photograph by Mathieu Thomasset / Hans Lucas.
France, Montaigu, 2023-07-20. Tournesols dans un champs en Vendee en ete. Photographie de Mathieu Thomasset / Hans Lucas. (Photo by Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A legnagyobb visszaesés a napraforgó esetében várható.
Fotó: AFP

„A romló hozamvárakozások fő okai a szokásosnál jóval szárazabb körülmények, amelyek több mint egy hónapon keresztül Nyugat-, Közép- és Észak-Európa nagy részén, valamint Kelet-Romániában jelentkeztek” – idézte a hírügynökség a jelentést, amely kiemelte, hogy e régiók közül több esetében is súlyosbította a helyzetet a szokásosnál jóval nagyobb meleg és a magas UV sugárzás.

Az Ibériai-félsziget déli részén és Észak-Olaszországban az intenzív hőhullámok a virágzó nyári gabonanövények sterilitását okozhatják, ami potenciálisan visszafordíthatatlan hatással lehet a terméshozamokra – figyelmeztetett a szolgálat.

Daily Life In Calvados
A kukoricát tavaly is pusztította az aszály.
Fotó: NurPhoto via AFP


Ezzel szemben Bulgária és Románia nyugati részein, valamint Szlovéniában, Horvátországban és Magyarországon a csapadéktöbblet késleltette a betakarítást, és potenciálisan csökkentette a gabona minőségét.

A legnagyobb visszaesés a napraforgó esetében várható,

amelynek a terméshozamát az előző hónaphoz képest 4 százalékkal, hektáronként 2,12 tonnára csökkentették, ami 5 százalékkal elmarad az átlagtól. Hasonló a helyzet a tavaszi árpa esetében, amelyből a tavalyinál 14 százalékkal kevesebb, hektáronként 3,62 tonna várható.

A cukorrépa esetében a szolgálat a múlt hónaphoz képest 3 százalékkal, hektáronként 73,3 tonnára vágta vissza a terméshozam-előrejelzését, ez 2 százalékkal még mindig meghaladja az átlagot, míg repcéből a júniusban jelzett 3,29 tonna helyett hektáronként csak 3,2 tonna várható, ami szintén meghaladja az átlagot, mégpedig 3 százalékkal.