Nemzetközi gazdaság

Újabb élelmiszer-drágulási hullám fenyeget – Ezúttal a gabonaárak szabadulhatnak el

A héten 10 százalékkal drágult a búza jegyzése az árutőzsdéken, miután a fekete-tengeri ukrán szállítmányok kiesnek a globális ellátási láncból.

Elszabadult a búza világpiaci ára, a héten 10 százalékkal emelkedtek a jegyzések, miután Oroszország nem újította meg a fekete-tengeri ukrán szállításokra vonatkozó egyezményt. A helyzetet tovább élezi, hogy mindkét hadban álló fél katonai célpontként jelölte meg a kikötők felé tartó ukrán, illetve orosz hajókat.

Odessa,,Ukraine,-,August,9,,2021:,Loading,Grain,Into,Holds
Búzaszállító hajó berakodása az odesszai kikötőben – katonai célpontokká váltak.
Fotó: Elena Larina

A fekete-tengeri feszültségek tovább növelték a kockázatot a már amúgy is ideges gabonapiacokon. Az extrém időjárás, az aszály veszélyezteti az ázsiai, a dél-európai és az amerikai termést. India minderre csütörtökön tett rá egy lapáttal, amikor közölte, hogy kiviteli tilalmat rendel el a rizsre.

 

A kukorica- és a szójajegyzések mérséklődtek ugyan, viszont az árcsökkenésnek erős korlátot szab, hogy 

az Egyesült Államok kulcsfontosságú termőterületein extrém hőségre lehet számítani. 

Más vidékeken (a Középnyugaton és a Delta-vidéken) az időjárás-előrejelzések szerint a jövő héten szárazabb időjárás várható, ami a kukorica- és a szójajegyzéseket hajthatja fel.

A chicagói árutőzsdén a szeptemberi szállítású búza vékája (körülbelül 35 liter) 0,9 százalékkal, 7,3325 dollárra drágult, a héten az áremelkedés meghaladta a 10 százalékot. A decemberi szállítású kukorica 6 százalékkal, a novemberi szója 2,7 százalékkal emelkedett a hét folyamán.

Sürgősen pótolniuk kell a kieső ukrán gabonaszállítmányokat az ázsiai importőröknek

Az Odesszát ért támadás után a keleti országok nem tudnak az ukrán búzára támaszkodni, és sürgősen új beszállítókat kell találniuk.

 

orosz-ukrán háború hatása a gabonaárakra Fekete-tengeri Gabonakezdeményezés orosz-ukrán háború élelmiszerárak búza
Kapcsolódó cikkek