Ontario három új kis méretű, moduláris reaktor (SMR) építését tervezi a növekvő villamosenergia-igény kielégítésére. A tartományi vezetés az Ontario Power Generation (OPG) közüzemi szolgáltatóval együttműködve megkezdi a reaktorok tervezését és engedélyeztetését, a három új SMR 2034 és 2036 között léphet működésbe.

Construction site of Linglong OneLinglong OneThe construction site of Linglong One, the world's first commercial small modular reactor (SMR) project, at the Changjiang nuclear power plant in South China's Hainan province. [Photo/Xinhua]Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Kínában is népszerű az új technológia. Fotó: Northfoto (illusztráció)

Kanada legnépesebb tartományának vezetése szerint a beruházás biztosítani fogja, hogy megbízható, megfizethető és tiszta villamos energiához jusson Ontario, amelyre a lakossági fogyasztók mellett az iparnak is nagy szüksége van. Az orosz–ukrán háború által kiváltott valamint a karbonsemlegességre való törekvés felújította az érdeklődést az atomenergia iránt. A kis méretű moduláris reaktorokat gyorsan megépíthető és olcsó módszernek tekintik a fosszilis tüzelőanyagokról való elmozdulás felgyorsítására – írja a Reuters.

Az észak-amerikai ország támogatja a technológiát: Darlingtonban már épül egy SMR a Hitachi Nuclear Energy, az SNC-Lavalin és az Aecon együttműködésével, várhatóan 2028-ra készül el. Az atomenergia jelenleg Ontario villamosenergia-ellátásának mintegy 50 százalékát biztosítja, a négy moduláris reaktor 1,2 millió háztartás ellátásához lesz elegendő.

Futószalagon készülnek a kis atomreaktorok

A sarkkörön túl működő úszó atomerőmű mellé hamarosan négy újabbat telepítenek, de Jakutföld is kap hasonlót, igaz, az már egy szárazföldi kis moduláris létesítmény lesz, amely az úszó változattal együtt jelentős külföldi piacra is találhat. A szállító minden esetben az e technológiában élen járó, orosz Roszatom. Az állami vállalat Magyarországon két új atomblokk építésére készül, de a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint szükség lenne a hazai piacon további, esetleg a fentihez hasonló, kis atomreaktorra is.