Rekordszintre, majdnem 39 milliárd dollárra emelkedtek Ukrajna külföldi devizatartalékai – jelentette az Interfax-Ukraine hírügynökség Andrij Pisnyire, a kijevi jegybank kormányzójára hivatkozva.

3d,Render,Of,Big,Pile,Of,100,Dollar,Banknote,Wads
Fotó: Shutterstock

„A tartalékok ilyen szintje erősíti a jegybank képességét arra, hogy stabilan tartsa az árfolyamot” – írta a kormányzó a Facebookon.

A nyugati hitelezők és közgazdászok pozitívan értékelik az ukrán kormány és a központi bank politikáját, amely lehetővé tette számukra, hogy a több mint 16 hónapja tartó háború ellenére fenntartsák a makrogazdasági és valutastabilitást.

A pénzügyminisztérium adatai szerint Ukrajna idén eddig már 23,6 milliárd dollár nyugati pénzügyi támogatást kapott. 

A jegybank kormányzója elmondta, hogy csak júniusban a kormány 1,6 milliárd dollárt kapott az Európai Uniótól, 1,2 milliárd dollárt az Egyesült Államoktól, valamint a Nemzetközi Valutaalaptól, a Világbanktól és a finn kormánytól. 

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a devizatartalék 37,3 milliárd dollár volt június elején, ami már önmagában 11 éves csúcs. (Egy dollár 355,2 forint.) A központi bank akkori közleménye szerint „a nemzetközi tartalékok a nemzetközi partnerektől származó stabil és ritmikus beáramlásnak köszönhetően nőttek, amely meghaladta a nemzeti bank nettó valutaeladását és az ország devizában történő adósságfizetéseit”.