Sok termelő döntött úgy, hogy le sem szedik idén a termést az alacsony felvásárlási árak miatt, és a kereslet is rendkívül gyér. Egyesek meghirdették a közösségi oldalakon, hogy aki szeretne, ingyen szüretelhet magának a piros gyümölcsökből

One,Man,Senior,Caucasian,Male,Farmer,In,The,Cherry,Orchard
Fotó: Shutterstock

A szerbiai betakarítás kezdete előtt 60 dináros árat szabtak meg a felvásárlók, amit később 45-50 dinárra csökkentettek, a másodosztályú áruért pedig mindössze 35-40 dinárt fizetnének. A tulajdonosok a napszámosoknak pedig 5 dinárt kínáltak kilogrammonként a leszedett meggy után.

A termelők arra hívták fel a figyelmet, hogy tíz évvel ezelőtt 100 dinár volt a meggy nagybani felvásárlási ára, a szedők pedig 10 dinárt kaptak kilogrammonként. 

Akkor volt szerintük utoljára kifizetődő a termelés. Valójában az idei év kedvezőtlen, csapadékos, szeles időjárása azt eredményezte, hogy a megtermett meggy gyenge minőségű, másodosztályúként veszik csak át. Több hűtőházban a rossz minőségre hivatkozva meg sem veszik a termést. A bevásárlóközpontokban egyébként a nagybani felvásárlási árnál jóval drágább a meggy Szerbiában, kilónként 400-600 dinárt is elkérnek érte.