BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb meggyet szüretelnek, de exportra és pálinkához is jut belőle

A korai fajták szedésével elindult a meggyszezon. Zamata és kiváló beltartalmi értékei miatt külföldön is nagy a kereslet a hazai gyümölcs iránt.

A következő hetekben folyamatosan kerül a boltokba, piacokra a magyar meggy – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A meggyszüret jellemzően a Duna–Tisza-közén kezdődik, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében zárul. Idén 13 ezer hektáron termesztenek meggyet hazánkban, ennek a területi eloszlása a termőterület mérete szerinti sorrendben a következő: 

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg, 
  • Heves, 
  • Pest, 
  • Győr-Moson-Sopron és 
  • Bács-Kiskun vármegye.  
Az elmúlt évihez képest körülbelül 15-20 százalékkal csökken a meggytermés.
Fotó: NAK

Az éves termésmennyiség jellemzően 60 ezer tonna körül alakul, és várhatóan idén is az átlag közelében lesz, bár a tavaszi fagyok, a virágzási időszak hideg, szeles, csapadékos időjárása, illetve a terméskötődési időszak erős hőmérséklet-ingadozása számottevő hullást okozott. Ugyan a gyenge terméskötődés általában terméskiesést okoz, ám a megmaradt gyümölcsök nagyobb méretéből adódóan az országos termés csak 15-20 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál. 

A virágzáskori csapadékos idő miatt jelentkező súlyos moníliafertőzés ellen fokozott növényvédelmi beavatkozásokkal tudtak védekezni a termelők.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fruitveb által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen érdi bőtermő, újfehértói fürtös, debreceni bőtermő és kántorjánosi fajtát termesztenek.

Odacsap a piac a meggytermelőknek: csökken a termés, miközben nem nő az ár

Ez hosszabb távon a hazai meggytermelés fenntartását veszélyezteti.

A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 10-15 ezer tonna, a friss gyümölcs mellett a befőtt is nagyon népszerű, és egész évben megtalálható a boltok polcain. A magyar nemesítésű meggyfajták a kiváló beltartalmi értékeiknek köszönhetően a német piacon is nagyon keresettek. 

A hazai meggy jelentős része, általában 60-80 százaléka exportra, legfőképp Németországba kerül, ennek tetemes része meggybefőtt.

Általánosságban a magyar meggy többsége itthon és külföldön is a konzerviparban hasznosul, emellett egyebek közt a hűtőipari (fagyasztott), légyártási, frisspiaci, szárítóipari, valamint a pálinkaipari felhasználása is jellemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.