A kínai állampárt vezető testülete jelezte, hogy intézkedésekre van szükség a fogyasztás ösztönzésére egyebek között az olyan területeken, mint az autók és az elektronikai termékek vásárlása.

Automobile,Manufacturing,,Engineers,Are,Carefully,Checking,The,Body,Frame
Fotó: Shutterstock

A kínai kommunista párt politikai bizottsága szerint támogatni kell a szolgáltató szektort, valamint azokat a cégeket, amelyeknek a tevékenysége a digitális gazdasághoz kapcsolódik, és központi segítséget szükséges adni a regionális önkormányzatoknak elektronikai és háztartási gépek lakossági vásárlásához nyújtott támogatáshoz.

A termékkategóriák kiválasztása összefügghet azzal is, hogy a PC-k eladása világszerte visszaesett, a szegmens legnagyobb szereplője pedig a kínai Lenovo.

Korábban a pekingi hatóságok sürgették a régiókat, hogy dolgozzanak ki autóvásárlást ösztönző intézkedéseket, többek között a hitelfeltételek javításával. Az állampárt szerint az ottani hatóságoknak módosítaniuk kell ingatlanpiaci politikájukat is a kereslet és a kínálat változásaival összefüggésben.

A politikai bizottság által felvázolt tervekre erőteljes növekedéssel reagáltak a kínai tőzsdék, a sanghaji börze irányadó mutatója 2,13 százalékos pluszban zárt kedden, a hongkongi irányadó Hang Seng indexe pedig 4,35 százalékkal erősödött.