Nemzetközi gazdaság

Újabb fogolycseréről állapodott meg az orosz és az ukrán fél

Csütörtökön 45-45 katona térhetett haza a fogságból. Legutóbb egy hónappal ezelőtt került sor fogolycserére.

Július 6-án újabb fogolycseréről állapodtak meg az oroszok és az ukránok. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint 45-45 orosz, illetve ukrán katona térhetett haza a fogságból – írta meg a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A moszkvai védelmi tárca beszámolója szerint orosz oldalon 45 katona szabadulhatott a fogságból. Ezenfelül az orosz fél két gyereket adott át ukrán szüleiknek.

Departures and arrivals at Kramatorsk train station amid Russia-Ukraine warKRAMATORSK, UKRAINE - MARCH 28: A Ukrainian soldier and his girlfriend are hugging before she takes a train to Odessa, at the Kramatorsk train station, 28 March 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Újabb fogolycseréről állapodott meg az orosz és ukrán fél.
Fotó: AFP

Az ukrán oldalon katonákat, nemzeti gárdistákat és a polgári védelem tagjait engedték szabadon – ismertette Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

A legutóbbi fogolycserére Moszkva és Kijev között csaknem egy hónappal ezelőtt, június 11-én került sor. Akkor az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint 94-94 katona térhetett haza.

A kijevi belügyminisztérium időközben közölte, hogy ötre emelkedett a lembergi (lvivi) lakóházat ért orosz rakétatalálat halálos áldozatainak száma. Hét embert mentettek ki eddig a romok alól, és mintegy hatvan lakost kellett evakuálni az épületekből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldalán bejelentette, hogy érezhető választ fognak adni az ellenségnek. Andrij Szadovij, a város polgármestere szerint a frontvonaltól több száz kilométerre fekvő Lvivben az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta több mint ötven lakóépület semmisült meg, és a város több mint 150 ezer embert fogadott be az ország harcok sújtotta térségeiből.

Az ukrán vezérkar csütörtöki hadijelentésében tudatta, hogy az ukrán erőknek sikerült visszaverniük orosz támadásokat a Bahmuttól nyugatra található Bohdanyivka település határában, valamint a rommá lőtt várostól északra és délre. Az orosz hadvezetés ugyanakkor közölte, hogy az orosz erők megsemmisítettek három ukrán alakulatot az említett térségekben.

 

fogolycsere frontvonal orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek