A Cseh Bankszövetség új prognózisa szerint Csehország idei gazdasági növekedése stagnáláshoz közeli lesz, ugyanis csak 0,1 százalékos növekménnyel számolnak. Ez erőteljes lefékeződésnek számít a tavalyi 2,4 százalékos GDP-növekedéshez képest.

Czech,Republic,High,Resolution,Inflation,Concept
Fotó: xtock

A bankszövetség makrogazdasági előrejelzése viszont jövőre már élénkülést vetít előre, ugyanis 2,3 százalékos növekményt vár 2024-re. A gazdaság egy helyben járása érdemben nem érinti a munkanélküliséget, 

továbbra is alacsony, 3,7 százalékos szinten mozog idén az állástalanok aránya.

A reálbérek a tavalyi 8,5 százalékos és az idén várható 2 százalékos esése után jövőre, a kisebb jótékony hatásaként már újra nőni fognak, mégpedig várhatóan közel 4 százalékkal. Viszont idén a háztartások fogyasztása akár mintegy 3 százalékkal is visszaeshet, azaz jobban, mint tavaly, amikor is 0,8 százalékos volt a zsugorodás.

Az infláció változása cseh
 

Ami az inflációt illeti, a bankszövetség szerint az idei éves átlagos infláció 11 százalékos lesz azzal, hogy az év végére már csak alig 8 százalék. Jövőre viszont már nem számol érdemi pénzromlással, éves szinten 2,5 százalékos inflációt prognosztizál. Az idei mutatók könnyen teljesíthetők, mivelhogy a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adata szerint 

júliusban 8,8 százalékra csökkent az éves szintű infláció a júniusi 9,7 százalékról.

Havi összehasonlításban júliusban 0,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint júniusban, ezen belül az élelmiszerek drágulása júliusban 9,5 százalékon mozgott. Ez utóbbi már jó hírnek számít, mivel júniussal egybevetve 0,8 százalékos csökkenést mutat.