Románia tárgyalásokat kezdeményez az Európai Bizottságnál a jelenleg 4,4 százalékos, Bukarest által irreálisnak tartott költségvetési hiánycél felülvizsgálata érdekében. Mindezt Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő jelentette be egy hétfő este sugárzott televíziós műsorban, élesen bírálva a Romániának 30 milliárd eurót hozó országos helyreállítási és rezilienciaterv jelenlegi (PNRR), az előző román kormány idején kidolgozott és Brüsszellel elfogadtatott formáját.

Bucharest,,Romania,-,November,26,,2019:,Mircea,Ciolacu,Is,The
Fotó: LCV

Ciolacu példaként többek között azt hozta fel, hogy a PNRR értelmében több tízezer kilométernyi hosszúságú kerékpársáv épülne víz- és csatornahálózat nélküli településeken. A miniszterelnök közölte, az augusztus 31-ig zajló egyeztetés keretében

 újratárgyalják a rezilienciatervet az Európai Bizottság illetékeseivel.

Románia többek között azt szeretné elérni, hogy – a PNRR előírásainak megfelelően – ne vonjanak el az országtól 2,1 milliárd eurót azért, mert az előrejelzetthez képest magasabb gazdasági növekedést produkált.

Ezenkívül a román balliberális koalíció magasabb hiánycélt is kialkudna Brüsszelnél; a bukaresti kormány idén 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol, miután tavaly a deficit a 5,68 százalékát tette ki. 

Románia az egyetlen tagállama az EU-nak, amely megállapodást kötött a hiánycélról. Képesek vagyunk teljesíteni a 4,4 százalékos hiánycélt, de akkor a műtét sikerül, a páciens pedig meghal

– fogalmazott a tévéműsorban a miniszterelnöki teendőket a koalíciós vetésforgó alapján június 15. óta ellátó Ciolacu. Hozzátette, egyelőre nem sikerült megállapodásra jutni a témában Brüsszellel.

A román kormányfő úgy vélekedett, reformintézkedések híján – beleértve a közigazgatási átszervezést is – Románia államháztartási hiánya

a tavalyinál is nagyobbra, 6,2 százalékosra hízna, ami az uniós források befagyasztását, drágább hiteleket és politikai instabilitást eredményezne.

Ciolacu elmondta azt is, hogy az általa irányított kabinet augusztus végéig elfogadja az állami költséglefaragásokat, valamint pénzügyi intézkedéseket előirányzó kormányrendeletet. Megerősítette, hogy megszüntetnek bizonyosos alkalmazotti kategóriákat – a számítástechnikai ágazat (IT), az építőipar és a mezőgazdaság – jelenleg megillető adókedvezményeket.

Lyukas a költségvetés

A bukaresti kormány megszorító intézkedésekre kényszerül, miután már tavasszal kiderült, hogy 20 milliárd lej (1 lej 78 forint) körüli lyuk tátong a büdzsén, és a költségvetési deficitet nem sikerül lefaragni. Annál is inkább, mivel az idei első fél évben 37,21 milliárd lejre hízott az államháztartási hiány, ez a GDP 2,34 százalékát teszi ki, és több mint 40 százalékkal meghaladja a tavalyi első hat hónapban feljegyzett 1,67 százalékos GDP-arányos hiányt. Emiatt 

Románia ellen túlzottdeficit-eljárás zajlik, és idén a GDP 4,4, jövőre 3 százalékára kellene visszaszorítania a hiányt,

ami viszont szakértők szerint a lehetetlennel határos. Brüsszel azonban nemrég is arra figyelmeztetett, hogy Románia uniós forrásokat kockáztat, ha nem teljesíti a deficitcélt.

A román kormánykoalíciót alkotó szociáldemokrata (PSD) és liberális (PNL) párt vezetői a múlt héten az állami kiadások „lehető legnagyobb mértékű” csökkentését és a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedéscsomagról állapodtak meg. A takarékossági intézkedések intézmények összevonásával és felszámolásával is járnak. A kiadások csökkentésével év végéig mintegy 6 milliárd lej megtakarítást akarnak elérni. A kormányfő, hogy nyomatékot adjon a szavainak, még a lemondását is kilátásba helyezte, ha nem valósulnak meg az általa szorgalmazott reformok.