Az Airbus eladhatja a Helibras helikoptergyártócég-beli részesedésének egy részét. A világ nagy utasszállító repülőgépeket gyártó cége januártól tulajdonolja a brazil vállalat egészét, ugyanis akkor vásárolta meg Minas Gerais államtól a fennmaradó, 15,5 százalékos részesedését 95 millió realért, átszámítva 6,89 milliárd forintért.

Az Airbus értékesítené a Helibras helikoptergyártó egy részét.
Fotó: Miguel Schicariol / AFP

Alberto Duek, aki júliustól a Helibras elnöke, állítja, hogy az Airbus Helikoptersnek nem volt célja teljesen felvásárolni a brazil céget. A vezető szerint az európai repülőgépgyártó azért vásárolta meg a brazil állam részvényeit is, nehogy egy „kalandvágyó társaság” megzavarja a vállalat működését. Akkor ugyanis a brazil állam mindenképpen privatizálni akarta a részesedését.

Az elnök hétfőn közölte, hogy az Airbus nyitott arra, hogy stratégiai partnerség keretében eladja a brazil vállalat részvényeinek egy részét. Az Airbus megbízható, valamint az elveit és a terveit elfogadó, megfelelő üzlettársra vár.

A Helibras Brazília piacvezető és a Föld déli féltekéjének egyetlen helikoptergyártója. 

A céget a 2000-es évek közepe óta az Airbus irányítja. A brazil vállalat magánügyfeleknek és a közszférának is értékesít helikoptereket, a termelésének ötödét exportálja, főként Chile, Ecuador, Argentína és Bolívia területeire.

A Helibras tavaly rekordmennyiségű, 50 helikoptert adott el. Duek szerint ez kifejezetten szép teljesítmény azt tekintve, hogy az iparág még mindig ellátáslánc-problémákkal küzd. A vezető a Reutersnek úgy becsülte, hogy az üzleti folyamat másfél-két év múlva állhat helyre teljesen. A vállalat ide első félévi eladásai csökkentek, ám Duek az év további részét tekintve optimista.

Emeli a tétet az Airbus

A világ legnagyobb repülőgépgyártója harmadával megugró eredményről és közel negyedével bővülő forgalomról számolt be a második negyedévre vonatkozóan. Az év végéig 720 gépet szállítana le a társaság.