Nem kis meglepetésre június után júliusban is 3,3 százalékos éves inflációt mértek Japánban, míg a szakértői várakozások átlagában 2,5 százalék szerepelt.

Supermarket in TokyoA customer buys foods and others at a super market, Akidai, in Nerima Wars, Tokyo on June 15, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ryo Aoki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: AFP


 

Egyebek között az élelmiszerárak növekedése 8,8 százalékra gyorsult éves összevetésben a júniusi 8,4 százalékról, a ruházati cikkek és lábbelik drágulása pedig 3,9 százalékról 4,1 százalékra nőtt.


A fogyasztói árak 0,4 százalékkal nőttek júliusban júniushoz képest, amikor 0,2 százalékos emelkedést mértek.
A japán jegybank által inkább figyelt, friss élelmiszerek nélkül számított árak ugyanakkor négy hónapja a legkisebb ütemben, 3,1 százalékkal emelkedtek júliusban, miután júniusban még 3,3 százalék volt a növekedés. Ez a mutató tizenhatodik hónapja mozog a japán jegybank 2 százalékos inflációs célszintje fölött.
 

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves szinten 4,3 százalékra gyorsult júliusban az egy hónappal korábbi 4,2 százalékról.

 

Japán gazdasága hosszú idő után kezd felpörögni, a legfrissebb adatok szerint a várakozásokat lényegesen felülmúlva, évesített mértékben 6 százalékkal, 2020 utolsó negyedéve óta nem látott ütemben bővült a az idei második negyedév során. A szigetország külkereskedelmében ugyanakkor némi megtorpanás látható, júliusban az export éves összevetésben 0,3 százalékkal, 8725 milliárd jenre (mintegy 60 milliárd dollárra, 21 ezermilliárd forintra) csökkent a júniusi 1,5 százalékos emelkedés után. Elemzők szerint Kína hamarosan autóexportban is megelőzi Japánt

Nem hivatalos kamatemelés történt Japánban

Az amerikai tőzsdék már azt árazzák, hogy a japán befektetők kitáraznak a tengerentúli kötvénypiacon, s hazai állampapírokba fektetnek