A japán államkötvényhozamok megugrottak, a tokiói tőzsdén pedig meginogtak a részvények, miután a Bank of Japan (BoJ) jelezte, hogy eltűrné a magasabb kamatlábakat, ha az felgyorsul. A BoJ pénteken közölte, hogy a 10 éves államkötvény kamatának 0,5 százalékos felső határát javaslatnak tekinti, nem pedig merev korlátnak. A bejelentést követően rövid időre 0,575 százalékra ugrott a 10 éves kötvényhozam, ami 2014 szeptembere óta a legmagasabb szint, majd visszaesett 0,54 százalékra. A hozam csütörtökön késő este még 0,44 százalékon állt. 

Fotó: Kazuhiro Nogi / AFP

A jen is erősödött, a hét eleji 140-141 körüli árfolyamról 139,60-ig, a dollárral szemben, mert 

a befektetők de facto kamatemelésként kezelték a jegybanki lépést.

A Nikkei részvényindex napon belül 2 százalékot esett, végül mínusz 0,4 százalékon zárta a napot. Ellenben a japán bankrészvények emelkedtek, mert a magasabb államkötvényhozamok azt jelentik, hogy magasabb kamatlábakat számíthatnak fel a kereskedelmi hitelekre, s jobb hozamot érhetnek el a kötvényekből. Hivatalosan a Bank of Japan nem változtatott a kamatlábakon. A rövid lejáratú kamatlábakat változatlanul mínusz 0,1 százalékon tartotta.

Mindeközben 

nem hivatalos kamatemelés történt, 

mivel a BOJ azt is közölte, hogy minden munkanapon 1 százalékos hozammal vásárol 10 éves japán államkötvényeket, amivel 

gyakorlatilag 1 százalékos kemény felső határt szabott a 10 éves hozamnak.

Lényegében ugyanaz történt, mint ha a 10 éves hozamcéljának felső határát 1 százalékra emelték volna

– mondta Naomi Muguruma, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities stratégája. Hozzátette: a japán kamatlábak még mindig nagyon alacsonyak a fejlett gazdaságokhoz képest. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank is emelte irányadó kamatait ezen a héten.

Sok befektető arra számított, hogy a Bank of Japan hivatalosan is feloldja

a 10 éves kötvényhozamplafont, vagy teljesen eltörli. A kereskedelmi bankok szerint nehéz profitot termelni, ha mind a rövid, mind a hosszú távú kamatlábakat nulla közelében tartják. Kazuo Ueda, a BoJ kormányzója azonban hangsúlyozta, hogy

a bank tartózkodik az idő előtti kamatemelésektől, 

annak érdekében, hogy Japán ne térjen vissza a nulla közeli inflációhoz vagy deflációhoz, amelyet az elmúlt negyedszázad nagy részében tapasztalt.

A BoJ lépése aligha lephette meg a piacot, hiszen Kazuo Ueda elnökségétől eleve új korszakot vártak a befektetők. A korábbi jegybankelnök, Kuroda Haruhiko annyira szembement a Feddel, hogy még az amerikai jegybankárok Jackson Hole-i konferenciáján is beszólt Jerome Powellnek.  

 

 

Már a csütörtöki amerikai kereskedésben is éreztették hatásukat a Bank of Japan pénteki döntéséről kiszivárgó előzetes pletykák. A Dow Jones Ipari Átlag 1987 óta a 

leghosszabb pozitív sorozatát zárta a csütörtöki eséssel,

miután 13 kereskedési napon át emelkedett zsinórban. A piac attól tart, hogy a japán befektetők zárják amerikai kötvénypozícióikat, s japán állampapírokat vásárolnak. Ezt az aggodalmat tükrözte, hogy a 10 éves amerikai referencia-kincstárjegy hozama 4,011 százalékra ugrott csütörtökön a szerdai 3,85 százalékról, ami szeptember óta a legnagyobb egynapos emelkedés volt. A kötvények hozama és árfolyama ellentétesen mozog. A hozam akkor emelkedik, amikor a kötvények árfolyama esik.