Elfogadta a stúdiók ajánlatát a hollywoodi forgatókönyvírók szakszervezete (WGA), a közel 150 napig húzódó sztrájkot egy hároméves szerződés zárja le, amely többek között a streaming után járó, nézettségalapú jogdíjak növelését is tartalmazza, ami a sztrájkolók egyik fő követelése volt – derül ki a WGA tájékoztatásából.

Los Angeles, 2023. szeptember 27.
Résztvevők a sztrájkoló forgatókönyvírók és színészek tüntetésén a Paramount Pictures stúdiója előtt Los Angelesben 2023. szeptember 26-án. A színészek  magasabb honoráriumokat és jobb munkakörülményeket követelő Amerikai Forgatókönyvírók Céhének több mint négy hónappal korábban kezdődött sztrájkjához csatlakoztak.
MTI/AP/Damian Dovarganes
Fotó: Damian Dovarganes

A WGA mindemellett a mesterséges intelligencia (MI) használata kapcsán is jelentős engedményeket csikart ki a stúdióktól, és a minimálisan szükséges írók száma terén is értek el eredményeket. Az írók hetibére és a munkáltatók egészségügyi és nyugdíj-hozzájárulása is nő a megállapodás értelmében.

Az álomgyárban azonban még mindig nem indulhat újra a munka, ugyanis a színészek szakszervezete, a SAG-AFTRA, amely az írókénál jóval több tagot számlál, továbbra is sztrájkol.