A hollywoodi írók előzetes munkaügyi megállapodást kötöttek a nagyobb stúdiókkal vasárnap – közölte az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA), amelynek következtében véget érhet annak a két sztrájknak, amelyek leállították a legtöbb film- és televíziós produkció gyártását. A sztrájk dollár milliárdokba került a kaliforniai gazdaságnak. 

SAG-AFTRA members maintain picket lines across New York CityNEW YORK, UNITED STATES - AUGUST 22: Members and supporters of WGA and SAG-AFTRA maintain the picket line outside HBO and Amazon during the National Day of Solidarity on August 22, 2023 in New York City, United States. Members of SAG-AFTRA, Hollywood’s largest union which represents actors and other media professionals, joined the strike of WGA (Writers Guild of America) workers in the first joint walkout against the studios since 1960. The strike has shut down Hollywood productions completely with writers in the third month of their strike against the studios. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

 

A Reuters beszámolója szerint a három évre szóló szerződést a 11 500 filmes és televíziós forgatókönyvírót képviselő WGA tagjainak jóvá kell hagyniuk, mielőtt hatályba léphet. A forgatókönyvírók szervezete rövid közleményében kijelentette, hogy a megállapodást  „a WGA tagjainak kitartó szolidaritása és a szakszervezeti testvéreink rendkívüli támogatása tette lehetővé” a sztrájk  146 napján keresztül.

A WGA-egyezség ugyan mérföldkő, de nem fogja visszaállítani Hollywoodot a munkába. A SAG-AFTRA színészszakszervezet továbbra is sztrájkol. 

A májusban megkezdett munkabeszüntetés után a stúdiókat tömörítő AMPTP egy darabig nem igazán szorgalmazta a megállapodást, ám júliusban a jóval nagyobb színészszakszervezet, a SAG-AFTRA is sztrájkba lépett. Utoljára 1960-ban volt ekkora mértékű sztrájk Hollywoodban. Akkor a WGA és a Screen Actors Guild tagjai szüntették be a munkát, a tévétársaságoknak eladott filmek után járó jogdíjak miatt. A mostani sztrájkolók a Netflix- és a Disney-méretű stúdiók miatt harcolnak az érdekeikért, mivel a streamingbevételek után nem kapnak bért, valamint a mesterséges intelligencia miatt veszélyeztetve érzik a pozíciójukat.

A sztrájk a legrosszabb pillanatban érte a stúdiókat, amelyek az elmúlt években több milliárd dollárt költöttek a streamingplatformjaik kiépítésére.